Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, F-35 savaş uçağı programından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, F-35 programına yeniden dahil olma sürecine ilişkin 'Bizi izlemeye devam edin' ifadesini kullanırken, Türkiye'nin bu konuda kararlı adımlar atacağını belirtti.
F-35 programına dönüş sinyali
Erdoğan, bir Reuters muhabirinin F-35 programına dönüşle ilgili sorusuna, 'Türkiye, F-35 projesinin ortağı olmaya devam ediyor. Süreci yakından takip ediyoruz. Bizi izlemeye devam edin, bu konuda olumlu gelişmeler olacak' yanıtını verdi. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle 2019 yılında F-35 programından çıkarıldığı hatırlatıldı. Erdoğan, bu konuda ABD ile müzakerelerin sürdüğünü ve karşılıklı adımlar atıldığını söyledi.
Netanyahu ve Miçotakis'e tepki
Erdoğan, basın toplantısında İsrail Başbakanı Netanyahu'ya da sert sözlerle yüklendi. 'Netanyahu, Filistin'deki katliamlarına devam ediyor. Uluslararası toplum bu zulme seyirci kalıyor' diyen Erdoğan, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının durdurulması için çağrıda bulundu. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile ilgili olarak ise, 'Miçotakis, Ege'deki provokasyonlarına son vermeli. Aksi takdirde gereken cevabı alacaklar' ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin NATO'daki rolü
Zirvede Türkiye'nin NATO içindeki önemine vurgu yapan Erdoğan, ittifakın genişleme sürecinde Türkiye'nin anahtar konumda olduğunu belirtti. 'İsveç ve Finlandiya'nın üyelik süreçlerinde Türkiye'nin güvenlik endişeleri dikkate alınmalı' diyen Erdoğan, bu ülkelerin terörle mücadelede somut adımlar atması gerektiğini söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmede de bu konuları ele aldığını aktardı.
Ekonomik mesajlar
Erdoğan, basın toplantısında ekonomiye ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını vurgulayan Erdoğan, '2024 yılında enflasyonu tek haneye düşüreceğiz. Merkez Bankamız gerekli adımları atıyor' dedi. Ayrıca, ihracatta rekor kırdıklarını ve cari açığın azaldığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları, Türkiye'nin bölgesel ve küresel politikada aktif bir rol oynama kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. F-35 programına dönüş, Yunanistan ve İsrail ile ilişkiler, NATO'nun genişlemesi gibi konularda net bir duruş sergileyen Erdoğan, uluslararası kamuoyunun dikkatini Türkiye'nin pozisyonuna çekmeyi başardı.