TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Çin ekonomisi büyümede son 3,5 yılın en düşük seviyesini gördü

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
Çin ekonomisi büyümede son 3,5 yılın en düşük seviyesini gördü

Çin ekonomisi, 2025 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,7 büyüyerek son üç buçuk yılın en yavaş büyüme hızını kaydetti. Resmi verilere göre, Nisan-Haziran dönemindeki bu oran hem piyasa beklentilerinin altında kaldı hem de Çin’in yıllık yüzde 5 büyüme hedefinin gerisine düştü. Ekonomistler, iç talepteki zayıflama ve emlak sektöründeki krizin büyümeyi olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Emlak krizi ve iç talep büyümeyi baskılıyor

Çin’in gayrimenkul yatırımları, devam eden borç sorunları ve düşük konut satışları nedeniyle ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 10,2 daraldı. Hanehalkı tüketimi de yavaş seyrederken, perakende satışlar Mayıs ayında yüzde 3,7 arttı ancak Nisan ayındaki yüzde 2,3’lük artışın altında kaldı. Sanayi üretimi ise yüzde 5,6 büyüyerek beklentilere yakın gerçekleşti. İhracat, ABD ve Avrupa’nın uyguladığı ek gümrük tarifeleri öncesinde hızlanarak büyümeye katkı sağladı.

Politika yapıcılar teşvikleri artırmaya hazırlanıyor

Çin Merkez Bankası, bu yıl içinde faiz oranlarını düşürerek ve zorunlu karşılık oranlarını azaltarak ekonomiyi desteklemeye çalıştı. Ancak kredi talebi zayıf kaldı. Hükümet, altyapı harcamalarını hızlandırmak ve tüketimi canlandırmak için yeni mali teşvikler açıklayabileceğini sinyalini verdi. Uzmanlar, emlak sektöründeki sorunların derinleşmesi halinde büyümenin daha da yavaşlayabileceğini ve Çin’in 2025 yılı hedefini tutturmakta zorlanabileceğini ifade ediyor. Çin ekonomisi, pandemi sonrası toparlanma sürecinde beklenen ivmeyi yakalayamazken, küresel talep belirsizlikleri de büyümeyi tehdit ediyor.

Etiketler:
Çin ekonomisibüyüme hızıemlak kriziiç talepmerkez bankası

İlgili Haberler

Türkiye sağlık turizminde ilk çeyrekte 761,5 milyon dolar kazandı
Ekonomi

Türkiye sağlık turizminde ilk çeyrekte 761,5 milyon dolar kazandı

1 sa önce

Türkiye turizmde OECD ülkeleri arasında zirveye oynuyor
Ekonomi

Türkiye turizmde OECD ülkeleri arasında zirveye oynuyor

2 sa önce

T-Rex Fosili 50 Milyon Dolara Satıldı: Tarihin En Pahalı Fosili
Ekonomi

T-Rex Fosili 50 Milyon Dolara Satıldı: Tarihin En Pahalı Fosili

3 sa önce

TİKA, 15 Temmuz Darbe Girişimi Kapsamında 177 Projeyi Hayata Geçirdi
Ekonomi

TİKA, 15 Temmuz Darbe Girişimi Kapsamında 177 Projeyi Hayata Geçirdi

3 sa önce