CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarım kesiminin bankalara ve finans kuruluşlarına olan kredi borcunun 1 trilyon 439 milyar 81 milyon lirayı aştığını belirterek, çiftçilerin ağır borç yükü altında üretim yapmaya çalıştığını söyledi. Gürer, bu ay açıklanan verilere göre tarım sektörünün toplam kredi borcunun 2023 yılına göre yüzde 40 oranında arttığını, özellikle küçük ölçekli işletmelerin borç yönetiminde zorlandığını ifade etti.
Borç yükü üretimi tehdit ediyor
Gürer, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için acil çözüm çağrısında bulundu. Çiftçilerin artan girdi maliyetleri ve düşük fiyatlar nedeniyle gelirlerinin büyük kısmını borç ödemelerine ayırmak zorunda kaldığını belirten Gürer, bu durumun üretimi ve gıda arzını tehdit ettiğini vurguladı. Milletvekili, özellikle faiz oranlarındaki yükselişin borç yükünü daha da ağırlaştırdığına dikkat çekti.
- Toplam borcun 1 trilyon 439 milyar lirayı aştığı kaydedildi.
- Çiftçilerin bankalara olan borçları üretim kapasitesini azaltıyor.
- Yüksek faizler ve düşük tarımsal destekler sorunu derinleştiriyor.
Çözüm için yeni politikalar şart
Gürer, sorunun çözümü için kapsamlı bir tarım politikası reformu gerektiğini belirtti. Tarımsal desteklerin artırılması, kredi faizlerinin düşürülmesi ve borç yapılandırması gibi tedbirlerin uygulanması gerektiğini söyleyen CHP'li vekil, hükümeti tarım kesimini görmezden gelmekle suçladı. Özellikle küçük aile işletmelerinin ayakta kalabilmesi için doğrudan gelir desteğinin yanı sıra düşük faizli üretim kredilerinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, tarım sektöründe sürdürülebilir bir borç yönetimi için uzun vadeli bir planın hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
Gürer’in açıklamaları, tarım kesiminin yaşadığı mali sıkıntıları bir kez daha gündeme taşıdı. Uzmanlar, artan borç yükünün yalnızca çiftçileri değil, aynı zamanda gıda güvenliğini ve enflasyonla mücadeleyi de etkilediğini belirtiyor. Türkiye'nin tarımsal üretimde kendine yeterliliğini koruyabilmesi için bu sorunun acilen çözülmesi gerektiği ifade ediliyor. Ömer Fethi Gürer, tarım sektörünün desteklenmemesi halinde kırsal kalkınmanın duraklayacağı ve göçün hızlanacağı uyarısında bulundu.
CHP Niğde Milletvekili, önümüzdeki dönemde tarım borçlarına ilişkin meclis araştırması önergesi vereceğini de sözlerine ekledi. Bu girişim, tarım sektörünün kronikleşen borç sorununa dikkat çekmeyi ve hükümetin harekete geçmesini sağlamayı amaçlıyor.