CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, hayatına son veren bir polis memurunun geride bıraktığı mektubu sosyal medya hesabından paylaştı. Bakan, paylaşımında "Bu kardeşimizin mektubundaki satırlar, çözülmesi tercih edilmemiş sorunların polis memuruna faturasıdır" ifadelerini kullandı. Mektup, polis memurunun yaşadığı mesleki ve kişisel sorunları gözler önüne serdi.
Mektupta neler var?
Polis memurunun mektubunda, uzun süredir çözülemeyen iş yükü, vardiya düzensizlikleri ve ailevi sorunlar nedeniyle psikolojik olarak yıprandığı belirtiliyor. Mektupta ayrıca, amirlerinden destek göremediği ve sorunlarının defalarca dile getirilmesine rağmen hiçbir adım atılmadığı vurgulanıyor. Mektubun bazı bölümlerinde ise meslektaşlarına seslenen polis, "Bu sistem bizi tüketti" ifadelerine yer veriyor.
Bakan'ın tepkisi
Murat Bakan, paylaşımında polis intiharlarının artık bir vaka değil, bir salgın haline geldiğini söyledi. Bakan, "Bu mektup, bir polis memurunun çaresizliğinin belgesidir. Görev yaptığı birimlerde yaşanan sorunlar yıllardır çözülmüyor. Yetkilileri göreve çağırıyorum" dedi. Bakan, ayrıca İçişleri Bakanlığı'nın polis psikolojik destek birimlerinin yetersizliğine dikkat çekti.
Polis intiharlarının arka planı
Türkiye'de son yıllarda polis intiharları artış gösterdi. 2020-2024 yılları arasında en az 50 polis memuru intihar etti. Emniyet sendikaları, uzun çalışma saatleri, düşük maaşlar ve mobbing gibi nedenlerin bu duruma yol açtığını belirtiyor. Polisler, ayrıca mesleki saygınlık kaybı ve sosyal güvencesizlik gibi sorunlarla da karşı karşıya. İçişleri Bakanlığı, 2023 yılında bir psikososyal destek birimi kurduğunu açıklasa da sendikalar bu birimin yetersiz olduğunu savunuyor.
Bu mektup, polislerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini bir kez daha gündeme taşıdı. Murat Bakan'ın paylaşımı, sosyal medyada geniş yankı buldu ve binlerce kişi tarafından paylaşıldı. Olay, meclis gündemine taşınması beklenirken, Bakan'ın bu konuda bir araştırma önergesi vereceği öğrenildi.