CHP’de, seçilmiş Genel Başkan Özgür Özel’in grup toplantısında yeni parti sürecine ilişkin yaptığı açıklamaların ardından, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de istifa dalgası yaşanıyor. Özel’in, parti içi muhalefeti hedef alan sözlerine tepki gösteren çok sayıda CHP üyesi, il ve ilçe örgütlerine istifa dilekçelerini teslim etti. Tunceli’de başlayan istifaların, önümüzdeki günlerde diğer illere de sıçraması bekleniyor.
Özgür Özel’in açıklamaları tetikledi
Özgür Özel, geçtiğimiz hafta yaptığı grup konuşmasında, “Partimizde yeni bir dönem başlamıştır. Eski alışkanlıkları geride bırakıyor, partiyi iktidara taşıyacak kadrolarla yolumuza devam ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Bu sözler, özellikle Kılıçdaroğlu’na yakın isimler ve tabanında rahatsızlık yarattı. Tunceli’deki parti üyeleri, Özel’in açıklamalarını “Kılıçdaroğlu ve dönemine saygısızlık” olarak nitelendirdi.
Tunceli İl Başkanlığı önünde toplanan bir grup üye, “Kılıçdaroğlu bu partiyi 13 yıl boyunca omuzlarında taşıdı. Şimdi onu ve ekibini hedef almak, partiye ihanettir” şeklinde tepkilerini dile getirdi. İstifa eden üyelerden bazıları, “Yeni yönetim anlayışı bizi yansıtmıyor, partimizde yer alamayız” dedi.
İstifaların boyutu ve gerekçeleri
Şu ana kadar Tunceli merkez ve ilçelerinde 200’e yakın partilinin istifa ettiği öğrenildi. İstifaların, özellikle Kılıçdaroğlu’nun yakın çalışma arkadaşları ve eski il yöneticileri arasında yaygın olduğu belirtiliyor. İstifa gerekçeleri arasında, “parti içi demokrasinin zedelenmesi”, “eski kadrolara haksızlık yapılması” ve “Özel’in üslubu” öne çıkıyor. CHP Genel Merkezi’nden konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, parti kaynakları istifaların “abartıldığını” ve “birkaç kişinin kişisel tepkisi” olduğunu savundu.
Tunceli, CHP için sembol bir şehir. Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi olmasının yanı sıra, partinin geleneksel olarak güçlü olduğu iller arasında yer alıyor. 2023 genel seçimlerinde CHP, Tunceli’de yüzde 40’ın üzerinde oy almıştı. Bu nedenle yaşanan istifa dalgası, parti tabanındaki huzursuzluğun bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
Özel’e tepkiler ve parti içi muhalefet
Özgür Özel’in genel başkan seçilmesinin ardından, parti içinde “değişim” ve “statüko” yanlıları arasında gerginlik sürüyor. Özel, her ne kadar “partiyi kucaklayıcı” bir dil kullanmaya çalışsa da, özellikle Kılıçdaroğlu’na yakın isimler tarafından “dışlayıcı” bulunuyor. Tunceli’deki istifaların, bu gerginliğin ilk somut yansıması olduğu değerlendiriliyor.
CHP içinde “değişim” grubuna yakın kaynaklar ise istifaların doğal olduğunu, “eski yönetime bağlı isimlerin yeniliklere ayak uyduramadığını” ileri sürüyor. Ancak bu açıklamalar, tabandaki kırgınlığı gidermeye yetmiyor. Önümüzdeki günlerde, benzer istifa hareketlerinin başka illerde de yaşanması olası.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun şu ana kadar istifalarla ilgili sessiz kalması dikkat çekerken, yakın çevresi “Bu bir vefa meselesidir. Genel başkana saygı duyanlar tepkisini gösterecektir” ifadelerini kullanıyor.
Bağımsız değerlendirme: CHP’de yaşanan bu istifa dalgası, partinin henüz iç barışı sağlayamadığını ve değişim sürecinin sanıldığı kadar kolay olmayacağını gösteriyor. Özgür Özel’in önümüzdeki dönemde parti tabanını ikna etmek için daha kapsayıcı bir söylem geliştirmesi gerekecek. Aksi takdirde, benzer istifaların büyümesi, CHP’nin yerel seçim stratejisini de olumsuz etkileyebilir.