TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Danıştay kararına rağmen Çeşme Turizm Projesi yeniden gündemde

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
Danıştay kararına rağmen Çeşme Turizm Projesi yeniden gündemde

Danıştay tarafından iptal edilerek rafa kaldırılan Çeşme Turizm Projesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Ankara’da İzmir iş dünyası temsilcileriyle yaptığı toplantıyla yeniden gündeme geldi. İzmir Yaşam Alanları platformu, bakanın bu girişimine yazılı açıklamayla tepki gösterdi: “Danıştay’ın kamu yararı olmadığı gerekçesiyle iptal ettiği projeyi diriltmek, hukukun üstünlüğüne ve yarımadanın doğal dokusuna saygısızlıktır.”

Çeşme Turizm Projesi neden iptal edildi?

Danıştay, daha önce verdiği kararla Çeşme Yarımadası’nda planlanan büyük ölçekli turizm projesini kamu yararına aykırı bularak iptal etmişti. Kararda, projenin bölgenin ekolojik dengesini bozacağı, tarım alanlarına zarar vereceği ve yerel halkın yaşam alanlarını tehdit edeceği vurgulanmıştı. Çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, projenin iptalini sevinçle karşılamış, yarımadanın doğal ve kültürel mirasının korunması adına önemli bir adım olarak değerlendirmişti.

Bakan Ersoy’un yeni girişimi ve tepkiler

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz günlerde Ankara’da düzenlediği bir toplantıda İzmir’den gelen iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantının ana gündem maddesi, Danıştay kararına rağmen Çeşme Turizm Projesi’nin yeniden hayata geçirilmesi olarak öne çıktı. Bakan Ersoy’un, projenin bölge ekonomisine katkı sağlayacağı ve istihdam yaratacağı yönünde iş insanlarına bilgi verdiği öğrenildi.

İzmir Yaşam Alanları platformu, bu gelişme üzerine yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Danıştay’ın verdiği karar yok sayılarak yarımadada talanın, yağmanın ve rantın önünü açacak bu girişim, hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmıyor. Bizler, yarımadamızın doğal ve kültürel zenginliklerini korumak, yaşam alanlarımızı savunmak için her türlü hukuki ve demokratik mücadeleyi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi.

Projenin geçmişi ve çevresel etkileri

Çeşme Turizm Projesi, ilk olarak 2018 yılında kamuoyuna duyurulmuştu. Proje kapsamında, Alaçatı ve Ilıca başta olmak üzere birçok noktada otel, konut, golf sahası ve marina gibi yapılar inşa edilmesi planlanıyordu. Çevreciler, projenin bölgenin su kaynaklarını tüketeceğini, ekosistemi bozacağını ve yerel tarımı olumsuz etkileyeceğini belirterek karşı çıkmıştı. Ayrıca, projenin bölgedeki mevcut turizm yapısını dönüştüreceği ve küçük işletmeleri yok edeceği endişesi dile getirilmişti.

Danıştay’ın iptal kararının ardından projenin tamamen rafa kalktığı düşünülürken, Bakan Ersoy’un yeni girişimi çevre örgütleri ve yerel halk arasında yeniden endişe yarattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesi’nin de projeye karşı olduğu biliniyor. Belediye yetkilileri, Danıştay kararına saygı duyulması gerektiğini ve projenin yeniden gündeme getirilmesinin hukuki ve demokratik açıdan sorunlu olduğunu vurguluyor.

İzmir Yaşam Alanları platformu, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili basın açıklamaları ve hukuki girişimlerde bulunacaklarını duyurdu. Platform, bölge halkını ve çevre duyarlılığına sahip tüm kesimleri birlikte hareket etmeye çağırdı. Danıştay kararına rağmen projenin yeniden canlandırılmaya çalışılması, Türkiye’deki yargı kararlarının uygulanması konusundaki tartışmaları da yeniden alevlendirdi.

Uzmanlar, Çeşme Yarımadası’nın turizm potansiyeli kadar ekolojik hassasiyetine de dikkat çekiyor. Bölgedeki sivil toplum kuruluşları, sürdürülebilir turizm modelleri geliştirilmesi gerektiğini, büyük ölçekli projeler yerine doğayla uyumlu, küçük ölçekli yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini savunuyor. Aksi takdirde, yarımadanın doğal güzelliklerinin geri dönülemez şekilde zarar göreceği uyarısında bulunuyorlar.

Etiketler:
Çeşmeturizm projesiDanıştayMehmet Nuri Ersoyİzmirçevrehukuk

İlgili Haberler

CHP Grup Toplantısı İptal: Kriz Kaçınılmaz mı
Siyaset

CHP Grup Toplantısı İptal: Kriz Kaçınılmaz mı

4 dk önce

İran, Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilerden ücret alacak
Siyaset

İran, Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilerden ücret alacak

9 dk önce

CHP'de grup toplantısı krizi: Bu hafta yapılmayacak
Siyaset

CHP'de grup toplantısı krizi: Bu hafta yapılmayacak

12 dk önce

Ankara'da öğretmenlere otel ablukası: Çevik kuvvet müdahalesi
Siyaset

Ankara'da öğretmenlere otel ablukası: Çevik kuvvet müdahalesi

13 dk önce