TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Cem Küçük'ten şifre krizi: Telefon şifresini vermedi

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
Cem Küçük'ten şifre krizi: Telefon şifresini vermedi

Gazeteci Cem Küçük, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla tutuklanmasının ardından savcılık ifadesinde cep telefonunun şifresini vermeyi reddetti. Bu gelişme, Küçük'ün geçmişte yaptığı 'Kendisine güvenen şifresini vermeli. Mesela benim telefonumu gelip alsın savcı' şeklindeki açıklamalarını yeniden gündeme getirdi. İfade sırasında yaşanan bu gerilim, dosyanın seyrini değiştirebilecek nitelikte.

Telefon şifresi tartışması

Edinilen bilgilere göre, Cem Küçük ifade sürecinde savcının telefonunu inceleme talebine karşı çıktı ve şifresini paylaşmayacağını belirtti. Bu tutum, gözaltı sürecinden itibaren başlayan soruşturmanın önemli bir aşaması olarak değerlendiriliyor. Küçük'ün avukatlarının, telefon içeriğinin özel hayatın gizliliği kapsamında olduğunu ve bu nedenle şifre verilmesinin yasal olmadığını öne sürdüğü öğrenildi. Ancak savcılık, suç unsurlarının tespiti için telefonun incelenmesinin zorunlu olduğunu savunuyor.

Bu olay, daha önce benzer durumlarda yaşanan tartışmaları akıllara getirdi. Özellikle son yıllarda birçok gazeteci ve siyasetçinin telefonlarına el konulması ve şifrelerinin istenmesi, kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Küçük'ün bu tavrı, 'şifre verilmemesi' konusunda emsal bir durum olarak görülüyor.

Cem Küçük'ün geçmişteki sözleri

Cem Küçük, daha önce katıldığı bir televizyon programında 'Kendisine güvenen şifresini vermeli. Mesela benim telefonumu gelip alsın savcı' demişti. Bu sözler, o dönemde büyük tartışma yaratmış ve Küçük'ün 'şeffaflık' konusundaki duruşu olarak yorumlanmıştı. Ancak bugün geldiği noktada bu açıklamaların aksine bir tavır sergilemesi, ikiyüzlülük olarak nitelendiriliyor. Sosyal medyada da Küçük'ün bu çelişkisi sıkça eleştiriliyor.

Küçük'ün tutukluluk haline itiraz etmesi bekleniyor. Avukatları, müvekkillerinin suçsuz olduğunu ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılması gerektiğini savunuyor. Ancak mahkeme, mevcut delilleri dikkate alarak tutukluluk kararının devamına hükmetmişti. Bu süreçte telefon şifresinin verilmemesi, delillerin yok edilmiş olabileceği şüphesini doğurduğu için tutukluluğun sürmesine gerekçe gösterilebilir.

Bu gelişme, basın özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği tartışmalarını bir kez daha gündeme taşıdı. Bir yanda devletin suçla mücadele kapsamında kişilerin iletişim verilerine erişim ihtiyacı, diğer yanda bireylerin temel hak ve özgürlükleri arasındaki denge, her somut olayda yeniden değerlendiriliyor. Cem Küçük'ün şifre direnişi, bu denge tartışmasına önemli bir örnek teşkil ediyor.

Önümüzdeki günlerde mahkemenin bu konuya ilişkin bir karar vermesi bekleniyor. Hukukçular, şifre vermeme hakkının sınırlarını ve yaptırımlarını tartışırken, kamuoyu da bu sürecin sonucunu merakla takip ediyor. Bu olayın, gelecekteki benzer soruşturmalara emsal teşkil etmesi muhtemel.

Gazetecilik meslek ilkeleri açısından değerlendirildiğinde, bir gazetecinin haber kaynaklarını ve elde ettiği bilgileri gizli tutma hakkı olduğu biliniyor. Ancak bu hak, sınırsız değildir. Suç teşkil eden faaliyetlerin ortaya çıkarılması amacıyla yapılan adli işlemlerde, belirli koşullarda bu tür bilgilerin paylaşılması gerekebilir. Cem Küçük'ün tutumu, bu alandaki gri bölgeyi yeniden tartışmaya açtı.

Sonuç olarak, Cem Küçük'ün telefon şifresini vermemesi, hem hukuki hem de etik boyutlarıyla gündem oluşturmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu durumun, adil yargılanma hakkı ve ifade özgürlüğü bağlamında nasıl sonuçlanacağı, ilerleyen günlerde netleşecek.

Etiketler:
Cem Küçüktutuklamatelefon şifresibasın özgürlüğüsavcılık

İlgili Haberler

YÖK'ün Dijital Dönüşümüyle Bilişim Uzmanları Yetişiyor
Gündem

YÖK'ün Dijital Dönüşümüyle Bilişim Uzmanları Yetişiyor

13 dk önce

FETÖ'nün Marmaris Suikast Timinden Firari Karatepe Afyonkarahisar'da Yakalandı
Gündem

FETÖ'nün Marmaris Suikast Timinden Firari Karatepe Afyonkarahisar'da Yakalandı

13 dk önce

Afyonkarahisar'da Trajik Kaza: 1 Ölü, 5 Yaralı
Gündem

Afyonkarahisar'da Trajik Kaza: 1 Ölü, 5 Yaralı

13 dk önce

Mersin'de markette çocuğa şiddet! Tutuklanan zanlının pişkin savunması
Gündem

Mersin'de markette çocuğa şiddet! Tutuklanan zanlının pişkin savunması

18 dk önce

Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog
SEPA.tr SPONSORLU
Türkiye'nin bağımsız SEPA, IBAN ve euro transfer rehberi. 30'dan fazla ücretsiz araç — IBAN/BIC doğrulama, transfer maliyeti, banka SEPA desteği.
IBAN Doğrulama SEPA mı SWIFT mi?
SEPA transfer ücreti Türkiye'nin SEPA başvurusu Tüm araçlar sepaturkiye.com sepaturkey.com (EN)
O
Offerqo SPONSORLU
Diş klinikleri için teklif platformu — diş bazında tedavi planı, hastanın dilinde markalı teklif, okunma anında bildirim.
30 gün ücretsiz dene Türkçe