2026 FIFA Dünya Kupası A Grubu'nda heyecan dorukta. Çekya ile Güney Afrika, turnuvadaki kaderlerini belirleyecek kritik bir mücadelede karşı karşıya geldi ve sahadan 1-1 beraberlikle ayrıldı. Her iki takım da bu sonuçla birlikte gruptan çıkmak için umutlarını son maçlara taşıdı.
Maçın özeti: İlk yarı kontrollü, ikinci yarı ateşli
Karşılaşmaya ev sahibi psikolojisiyle başlayan Çekya, ilk yarıda topa daha fazla sahip olsa da net bir pozisyon bulamadı. Güney Afrika ise hızlı hücumlarla tehlike yaratmaya çalıştı. İlk yarı golsüz sona erdi. İkinci yarıda baskısını artıran Çekya, 62. dakikada Tomas Soucek'in kafa golüyle öne geçti. Ancak Güney Afrika, 78. dakikada Lyle Foster'ın ceza sahası dışından yaptığı sert vuruşla skoru eşitledi. Kalan dakikalarda başka gol olmayınca taraflar birer puanla yetindi.
Grupta puan durumu ve kalan maçlar
Bu beraberlikle Çekya ve Güney Afrika'nın her ikisi de 4 puana yükseldi. Grupta liderlik koltuğunda 7 puanla ev sahibi ülke yer alırken, diğer bir takım ise 3 puanla son sırada bulunuyor. Çekya, son maçında grubun son sırasındaki takımla karşılaşacak; Güney Afrika ise liderle oynayacak. Her iki takım da rakiplerini yenmek zorunda ve diğer maçın sonucunu bekleyecek.
Teknik direktörlerin maç sonu yorumları
Çekya Teknik Direktörü Jaroslav Silhavy, maç sonrası yaptığı açıklamada, “İkinci yarıda oyunu kontrol ettik ama son vuruşlarda etkisizdik. Bir puan moral bozucu ama son maça kadar her şey mümkün” dedi. Güney Afrika Teknik Direktörü Hugo Broos ise, “Beraberlik bizi hayal kırıklığına uğrattı. Ancak takımımın karakteriyle gurur duyuyorum. Son maça her şeyimizi koyacağız” ifadelerini kullandı.
İstatistikler açısından maç dengeli geçti. Çekya yüzde 52 ile topa daha fazla sahip olurken, Güney Afrika 9 şutla rakibine üstünlük kurdu. İki takım da kaleyi bulan şutlarda eşitlik sağladı. Hakem Javier Sanchez ise maçı genel olarak iyi yönetti.
Turnuvanın başından beri sürpriz sonuçlara sahne olan A Grubu'nda, son maçlar nefes kesecek. Futbolseverler, Çekya ve Güney Afrika'nın kaderini merakla bekliyor. Dünya Kupası heyecanı tüm hızıyla devam ediyor.