Çankaya Belediyesi'nin kadın emeğini ve üretimini desteklemek, kadın dayanışmasını güçlendirmek amacıyla düzenlediği Kadın Emeği ve Dayanışma Festivali, 5-6 Eylül tarihlerinde Ahlatlıbel Atatürk Parkı'nda gerçekleşecek. İki gün sürecek etkinlik, kadınların el emeği ürünlerini sergileyip satabileceği stantlar, söyleşiler, atölyeler ve konserlerle kadın emeğini görünür kılmayı hedefliyor. Festival, kadın üreticilerin ekonomik bağımsızlığını desteklemek ve toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sunmak için önemli bir platform oluşturacak.
Kadın Üreticilerden Renkli Stantlar
Festival alanında kurulacak stantlarda, Çankaya ve çevresinde faaliyet gösteren kadın kooperatifleri, bireysel üreticiler ve kadın dernekleri el yapımı takılardan tekstil ürünlerine, yöresel lezzetlerden doğal kozmetiklere kadar geniş bir yelpazede ürünlerini satışa sunacak. Katılımcılar, hem alışveriş yaparak kadın emeğine doğrudan destek olabilecek hem de ürünlerin hikâyelerini üreticilerden dinleme fırsatı bulacak. Belediye yetkilileri, festivalin kadınların ekonomik hayata katılımını artırmayı ve yerel üretimi teşvik etmeyi amaçladığını belirtiyor.
Atölyeler ve Söyleşilerle Dayanışma Vurgusu
Festival programında kadın hakları, girişimcilik, üretim ve dayanışma temalı söyleşiler yer alıyor. Alanında uzman kadın konuşmacılar, deneyimlerini paylaşarak katılımcılara ilham verecek. Ayrıca seramik, takı tasarımı, geri dönüşüm ve el sanatları gibi çeşitli atölyeler düzenlenecek; bu atölyelerde kadınlar hem yeni beceriler kazanacak hem de birlikte üretmenin keyfini yaşayacak. Çocuklar için de oyun ve etkinlik alanları ayrılarak ailelerin festivali rahatça takip etmesi sağlanacak.
Müzik ve Eğlence
Her iki günün akşamında sahne alacak kadın sanatçılar ve müzik grupları, festival coşkusunu artıracak. Konserler öncesinde yerel kadın tiyatro topluluklarının gösterileri ve dans performansları da izleyiciyle buluşacak. Etkinlik alanında kurulacak yeme-içme noktalarında ise kadın işletmecilerin hazırladığı lezzetler sunulacak. Festival, kadın dayanışmasını eğlenceli ve katılımcı bir atmosferde pekiştirmeyi amaçlıyor.
Ulaşım ve Katılım Bilgileri
Festival, 5-6 Eylül tarihlerinde 11.00-21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Ahlatlıbel Atatürk Parkı'na ulaşım için Çankaya Belediyesi tarafından ücretsiz servis araçları kaldırılacak. Etkinlik herkese açık ve ücretsiz olacak. Belediye, festivalin her yıl geleneksel hale getirilerek kadın emeğine kalıcı destek sağlanmasını planlıyor.
Kadın Emeğine Destek Sürüyor
Çankaya Belediyesi, son yıllarda kadınlara yönelik mesleki eğitim kursları, girişimcilik destekleri ve kreş hizmetleriyle kadınların iş hayatına katılımını kolaylaştırıcı projeler yürütüyor. Kadın Emeği ve Dayanışma Festivali de bu politikaların bir uzantısı olarak, kadınların üretimlerini geniş kitlelere ulaştırmalarına olanak tanıyor. Festival, yerel yönetimlerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki sorumluluğunu somut bir şekilde ortaya koyuyor.
Kadın emeğinin görünürlüğü ve ekonomik değere dönüşmesi, sürdürülebilir kalkınmanın temel taşlarından biri. Çankaya Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen bu festival, kadınların bir araya gelerek hem üretimlerini sergilemelerine hem de dayanışma ağlarını güçlendirmelerine katkı sağlayacak. 5-6 Eylül'de Ahlatlıbel Atatürk Parkı'nda gerçekleşecek etkinlik, kadın dayanışmasının ve emeğinin kutlandığı anlamlı bir buluşma olacak.