CHP'de uzun süredir devam eden 'mutlak butlan' tartışmaları yeni bir aşamaya geçiyor. Partideki kurultay sürecine itiraz eden ve aralarında eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın da bulunduğu davacı grup, dosyayı yeniden temyiz etmeye hazırlanıyor. Edinilen bilgilere göre, grup avukatları önümüzdeki günlerde Yargıtay'a yeni bir başvuru yapacak. Hukukçular, bu başvurunun yargı sürecini uzatabileceğini ve dosyanın adli tatil sonrasına kalabileceğini belirtiyor.
Lütfü Savaş ve davacıların stratejisi
CHP'de 2023 yılında yapılan kurultayın ardından 'butlan' iddiasıyla açılan davada, İstanbul 11. Asliye Hukuk Mahkemesi kurultayın iptaline karar vermişti. Ancak bu karar daha sonra istinaf mahkemesi tarafından bozulmuştu. Davacılar, istinaf kararına itiraz ederek temyiz yoluna gitmişti. Şimdi ise Lütfü Savaş ve diğer davacılar, dosyaya yeniden temyiz başvurusu yaparak süreci uzatmayı hedefliyor. Savaş, daha önce yaptığı açıklamalarda partideki mevcut yönetimin hukuka aykırı şekilde göreve geldiğini savunmuştu. Yeni başvuru ile birlikte sürecin en az birkaç ay daha uzaması bekleniyor.
Hukuki süreç ve olası senaryolar
Hukukçular, yeni temyiz başvurusunun Yargıtay'da değerlendirilmesinin ardından dosyanın tekrar istinaf mahkemesine gönderilebileceğini ifade ediyor. Bu durumda davanın sonuçlanması yıl sonuna hatta 2025 yılına sarkabilir. Ayrıca adli tatil döneminin başlaması nedeniyle Yargıtay'ın dosyayı eylül ayından önce ele alması mümkün görünmüyor. CHP kulislerinde, bu gelişmelerin partideki mevcut yönetimin konumunu güçlendirdiği yorumları yapılıyor. Ancak Lütfü Savaş ve grubu, sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtiyor. Sürecin uzaması, CHP'de kamuoyu önünde devam eden tartışmaları da beraberinde getiriyor.