Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bugünkü oturumunda gergin anlar yaşandı. AKP Grup Sözcüsü Ahmet Alperen Aydın, konuşması sırasında Cumhuriyet'in ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye yönelik hakaret içerikli ifadeler kullandı. Bu sözler üzerine Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Aydın'a tepki göstererek oturumu terk etmekle tehdit etti.
Mecliste tansiyon yükseldi
Oturumda söz alan AKP'li Aydın, CHP'li belediyeleri eleştirirken İsmet İnönü'ye atıfta bulundu. "İnönü döneminde yapılan yanlış politikalar" şeklinde başlayan ifadeleri, kısa sürede hakarete dönüştü. Aydın'ın "O dönemin zihniyeti bugün de devam ediyor" sözleri mecliste tepkiyle karşılandı. CHP'li üyeler sık sık söz keserek Aydın'ı uyardı.
Bunun üzerine Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, söz alarak Aydın'a sert bir dille yanıt verdi. Dalgıç, "İsmet İnönü, bu ülkenin kurucu liderlerinden biridir. Onun mirasına hakaret etmeye kimsenin hakkı yok. Meclis çatısı altında bu tür söylemler kabul edilemez" ifadelerini kullandı. Dalgıç, konuşmasının ardından oturumu terk edeceğini belirterek başkanlık divanına tepkisini iletti.
Taraflardan açıklamalar
Olay sonrası AKP'li Aydın, basın mensuplarına yaptığı açıklamada herhangi bir hakaret kastı olmadığını, sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Aydın, "Ben sadece dönemin politikalarını eleştiriyordum. Sayın İnönü'ye saygım sonsuzdur" dedi. Ancak CHP'li Dalgıç, bu açıklamayı samimi bulmadığını ifade etti. Dalgıç, "Zaten söyledikleri ortada. Sonradan geri adım atmak çözüm değil" şeklinde konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de konuyla ilgili bir açıklama yaparak mecliste saygı dilinin korunması gerektiğini vurguladı. Bozbey, "Tarihi şahsiyetlere yönelik bu tür saldırılar sadece siyasi bir tartışma değil, milli bir meseledir. Gerekli değerlendirmeyi yapacağız" dedi.
Siyasi kulislerde yankı
Olayın ardından siyasi kulislerde farklı yorumlar yapılırken, CHP'li bazı milletvekilleri olayı TBMM gündemine taşıyacaklarını duyurdu. İsmet İnönü'nün CHP içindeki yeri ve cumhuriyet tarihindeki önemi nedeniyle bu tür sözlerin parti tabanında büyük bir rahatsızlık yarattığı belirtiliyor. Bursa siyasetinde ise taraflar arasında gerilimin bir süre daha devam edeceği tahmin ediliyor.
Öte yandan, meclis oturumlarında daha önce de zaman zaman gerginlik yaşandığı ancak bu boyutta bir hakaret içeren söylemin nadiren görüldüğü ifade ediliyor. Uzmanlar, siyasi söylemdeki bu tür saldırgan dilin toplumsal kutuplaşmayı derinleştirebileceği uyarısında bulunuyor.