Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in de aralarında bulunduğu, 16'sı tutuklu 63 kişinin yargılandığı davada mahkeme yeni bir karara imza attı. Edinilen bilgilere göre, mahkeme heyeti 6 sanığın tahliyesine karar verirken, aralarında Başkan Bozbey'in de bulunduğu 10 kişinin tutukluluk halinin devamına hükmetti. Böylece davada tutuklu sanık sayısı 10'a düştü.
Tahliye Kararı Duruşmada Verildi
Bursa'da görülen davanın son celsesinde mahkeme heyeti, savcılık mütalaası ve sanık avukatlarının taleplerini değerlendirdikten sonra ara kararını açıkladı. Heyet, 6 sanık hakkında tahliye kararı verirken, diğer 10 sanığın tutukluluk durumunun devamına karar verdi. Karar duruşma salonunda bulunan sanık yakınları ve avukatlar tarafından takip edildi.
Tahliyesine karar verilen 6 kişinin isimleri henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak edinilen bilgilere göre, bu kişilerin dosyadaki delil durumu ve tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak tahliye edildiği öğrenildi. Mahkemenin, tutukluluğun devamına karar verdiği 10 kişi arasında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in de bulunduğu belirtildi.
Bozbey'in Tutukluluk Süreci
Mustafa Bozbey, bir süredir tutuklu bulunuyor. Bozbey'in avukatları, önceki duruşmalarda müvekkillerinin tutukluluk halinin kaldırılması yönünde talepte bulunmuştu. Ancak mahkeme, bu talepleri reddederek tutukluluğun devamına karar vermişti. Bu son duruşmada da benzer bir karar çıktı ve Bozbey'in tutukluluğu devam ediyor.
Dava, Bursa'da geniş yankı uyandırmış durumda. 63 sanığın yargılandığı dosyada, 16 tutuklu sanık bulunuyordu. Son kararla birlikte tutuklu sayısı 10'a indi. Tahliye edilen 6 kişinin, tutukluluk süreleri ve delil durumları göz önünde bulundurularak serbest bırakıldığı ifade ediliyor.
Davanın Arka Planı
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve beraberindeki 63 kişi hakkında açılan dava, kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. İddianamede yer alan suçlamalar ve dosyanın kapsamı, davanın siyasi boyutunu da gündeme getirmişti. Bozbey'in tutukluluğu, muhalefet partileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirilmişti.
Davanın geçmiş duruşmalarında da tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiş, avukatlar itirazlarını üst mahkemeye taşımıştı. Ancak bu itirazlar sonuçsuz kalmıştı. Son duruşmada alınan tahliye kararları, davada bir nebze olsun yumuşama olarak yorumlanıyor.
Hukuki Değerlendirme ve Süreç
Hukukçular, tutukluluk kararlarının dosyadaki delil durumu, kaçma şüphesi ve tutukluluk süreleri dikkate alınarak verildiğini belirtiyor. Mahkemenin 6 kişiyi tahliye etmesi, bu kişilerin tutuklulukta geçirdiği sürenin uzaması ve delillerin toplanmış olması gibi nedenlere bağlanıyor. Bozbey ve diğer 10 sanık için ise tutukluluk şartlarının halen devam ettiği değerlendiriliyor.
Davanın bir sonraki duruşma tarihi henüz netleşmedi. Mahkeme, dosyadaki eksik delillerin tamamlanması için süre verdi. Sanık avukatlarının, tahliye edilmeyen isimler için yeniden itiraz yoluna gitmesi bekleniyor.
Kamuoyu ve Siyasi Yansımalar
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in tutukluluğu, yerel ve ulusal basında geniş yer bulmuştu. Davanın seyri, hem Bursa'da hem de Ankara'da siyasi çevrelerce yakından takip ediliyor. Tahliye kararı, bazı kesimlerce olumlu karşılanırken, Bozbey'in tutukluluğunun devamı muhalefet cephesinde tepkiyle karşılandı.
Önümüzdeki günlerde davanın nasıl şekilleneceği ve Bozbey'in tutukluluk halinin ne zaman sona ereceği belirsizliğini koruyor. Mahkemenin vereceği yeni kararlar, hem hukuki hem de siyasi açıdan dikkatle izlenecek.