Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 30 Temmuz 2026 Çarşamba günü satış ağırlıklı bir seyir izleyerek günü yüzde 1,2 düşüşle 11.250 puandan tamamladı. Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilim ve petrol sevkiyatına ilişkin endişeler, küresel piyasalarda risk iştahını törpülerken, yurt içinde de satıcılı bir görünüm oluştu. Endeks, gün içinde 11.150-11.350 bandında dalgalandı; bankacılık hisseleri öncülüğünde değer kaybı yaşanırken, perakende sektörü hisseleri ise en çok kazandıranlar arasında yer aldı.
En çok yükselen hisseler
BIST 100'de günün en çok yükselen hisseleri arasında BİM Mağazaları (BIMAS) yüzde 3,2 artışla öne çıktı. Şirketin güçlü ikinci çeyrek bilanço beklentileri ve perakende sektöründeki dayanıklılık, hisseyi destekledi. Onu takip eden Şok Marketler (SOKM) yüzde 2,8 ve Migros (MGROS) yüzde 2,1 kazançla günü tamamladı. Gıda perakendecilerindeki bu pozitif ayrışma, enflasyonist ortamda temel tüketim talebinin canlı kalmasına bağlanıyor.
Teknoloji tarafında ise ASELSAN (ASELS) yüzde 1,9 artışla dikkat çekti; savunma sanayine yönelik ihracat anlaşmaları ve yerli üretim vurgusu hisseyi yukarı taşıdı. Enerji sektöründe ise Tüpraş (TUPRS) petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 1,5 kazanç sağladı; ancak bu artış sınırlı kaldı.
Jeopolitik riskler ve küresel piyasalar
Orta Doğu'da İsrail-Hizbullah arasındaki çatışmaların genişleme ihtimali, bölgeden petrol sevkiyatının kesintiye uğrayabileceği endişesini beraberinde getirdi. Brent petrol fiyatları yüzde 2 artışla varil başına 86 dolara yükselirken, bu durum enflasyonist baskıları artırabileceği gerekçesiyle merkez bankalarının faiz indirimlerini ertelemesine yol açabilir. Küresel hisse senedi piyasalarında da satışlar görüldü; ABD'de Nasdaq endeksi yüzde 0,8, Avrupa'da DAX yüzde 0,6 değer kaybetti. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün açıkladığı faiz kararı sonrası yön bulmaya çalışıyor.
Fed, politika faizini beklendiği gibi değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Ancak, bankanın açıklamasında enflasyonun hedefe doğru ilerlediğine dair iyimser ifadeler, altın fiyatlarında yükselişi tetikledi. Ons altın yüzde 1,1 artışla 2.380 dolara çıkarken, gümüş yüzde 1,8 kazançla 28,4 dolara ulaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) temmuz ayı enflasyon anketi ise yarın açıklanacak ve piyasanın odağında olacak.
Yurt içi piyasalar ve merkez bankası beklentileri
Yurt içinde TCMB'nin temmuz ayı enflasyon verileri, faiz politikasının geleceği açısından kritik önem taşıyor. Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 58,4'e gerilemişti; ancak enerji ve gıda fiyatlarındaki artış, temmuzda bu düşüşün yavaşlayabileceğine işaret ediyor. TCMB, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken, enflasyonun beklenenden yüksek gelmesi durumunda sıkılaşmanın sürebileceği mesajını verdi.
Döviz tarafında dolar/TL, yüzde 0,3 artışla 33,20'den işlem görürken, Euro/TL ise yüzde 0,2 yükselişle 36,05 seviyesinde. Türkiye'nin 5 yıllık CDS risk primi, 285 baz puanla istikrarlı seyretti. Borsada işlem hacmi, 105 milyar TL ile son bir ayın ortalamasının altında kaldı; bu durum, yatırımcıların temkinli olduğunu gösteriyor.
Değerlendirme
BIST 100, jeopolitik riskler ve küresel belirsizlikler karşısında kırılgan bir görünüm sergilese de, perakende ve savunma gibi sektörlerdeki direnç, endeksin dibe gitmesini engelliyor. Ancak, petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon beklentilerini bozma ihtimali, TCMB'nin elini zorlaştırabilir. Yatırımcıların önümüzdeki günlerde açıklanacak enflasyon verileri ve küresel gelişmeleri yakından takip etmesi gerekiyor. Öte yandan, yabancı yatırımcıların ilgisinin sınırlı kaldığı bir ortamda, yurt içi tasarruf sahiplerinin altın ve dövize yönelmesi, hisse senedi piyasasının canlanmasını zorlaştırabilir.