Bolu Belediyesi'nde geçtiğimiz aylarda patlak veren ve Türkiye gündemine oturan 'irtikap' ve 'rüşvet' soruşturmasında flaş bir gelişme yaşandı. Görevden uzaklaştırılan CHP'li eski Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında hazırlanan 178 sayfalık iddianame, Bolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Savcılık, Özcan'ın da aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 19 sanık için ağır cezalar talep ediyor. Özcan'a yöneltilen suçlamalar arasında 'nitelikli suç örgütü kurma ve yönetme', 'rüşvet', 'irtikap', 'görevi kötüye kullanma' ve 'mal bildiriminde bulunmama' yer alırken, toplamda 263 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede, Özcan'ın belediye kaynaklarını şahsi çıkarları doğrultusunda kullandığı ve belediye ihalelerini usulsüz bir şekilde akrabalarına ve yakın çevresine verdirdiği iddia ediliyor.
İddianamede neler var?
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Tanju Özcan ve diğer sanıkların 2019-2023 yılları arasında faaliyet gösteren bir suç örgütü kurdukları belirtiliyor. Örgütün, belediye içindeki farklı birimlerde görevli kişiler aracılığıyla usulsüz ihalelere imza attığı, ihale bedellerinin şişirildiği ve aradaki farkın örgüt mensuplarına dağıtıldığı öne sürülüyor. Ayrıca, belediyeye ait lojman, araç ve diğer malların şahsi kullanıma tahsis edildiği, bu kullanımlar karşılığında herhangi bir bedel alınmadığı ifade ediliyor. Savcılık, Özcan'ın belediye başkanı sıfatını kullanarak belediye çalışanlarını tehdit ettiği ve onları yasa dışı işlere zorladığı yönünde de ifadeler bulunduğunu aktarıyor. İddianamede, 6'sı tutuklu 19 sanığın yanı sıra, olayla ilgisi olduğu tespit edilen 11 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarılması talebi yer alıyor. Özcan dışında, belediye eski başkan yardımcısı ve çeşitli birim müdürlerinin de dahil olduğu sanıkların, 35 ayrı suçlamayla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Tanju Özcan'ın yargılanma süreci
Tanju Özcan, 2019 yılında CHP'den Bolu Belediye Başkanı seçilmişti. Göreve başlamasının ardından bir dönem CHP içinde yükselen isimler arasında yer aldı. Ancak, 2023 yılı içerisinde belediye bünyesinde başlatılan bir iç denetim sonucunda usulsüzlük iddiaları ortaya çıktı. CHP Genel Merkezi'nin de devreye girmesiyle başlatılan soruşturma kapsamında Özcan, önce partisinden ihraç edildi, ardından da görevden uzaklaştırıldı. Soruşturma derinleştirilirken, Özcan ve beraberindeki 5 kişi tutuklandı. Tutukluluğa itiraz eden Özcan, uzun süre cezaevinde kaldı. İddianamenin kabul edilmesiyle birlikte, Özcan ve diğer sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak. Süreç, Bolu kamuoyunda yakından takip ediliyor.