TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Berlin-Bakü hattında kriz: Aliyev gizli toplantıyı açıkladı, Merz bilgimiz yok dedi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Berlin-Bakü hattında kriz: Aliyev gizli toplantıyı açıkladı, Merz bilgimiz yok dedi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, temmuz ayında eski Alman ve Rus üst düzey isimlerinin Bakü'de bir araya geldiği iddialarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Aliyev, söz konusu toplantının kendisinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini belirtirken, Merz ise konuyla ilgili bilgisinin olmadığını söyledi.

Aliyev'den şok iddia

Basın toplantısında konuşan Aliyev, temmuz ayında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in bir araya geldiğini doğruladı. Aliyev, "Toplantı, ülkeler arasındaki diyaloğu geliştirmek amacıyla düzenlendi. Ben bu toplantıdan haberdardım ve destekledim" ifadelerini kullandı. Ancak, toplantının içeriği ve gündemi hakkında detay vermedi.

Bu iddia, Almanya ve Azerbaycan arasında son dönemde artan gerilimi daha da tırmandırdı. Berlin yönetimi, Azerbaycan'ın enerji politikaları ve insan hakları ihlalleri konusunda eleştirilerini sürdürürken, Bakü ise bu eleştirilere sert tepki gösteriyor.

Merz'den net yanıt

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine, söz konusu toplantı hakkında bilgisinin olmadığını belirtti. Merz, "Benim böyle bir toplantıdan haberim yok. Eski başbakan Schröder'in bu tür girişimleri varsa, bunlar kendi inisiyatifidir" dedi. Merz, ayrıca Almanya'nın Ukrayna krizi ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusundaki tutumunun net olduğunu vurguladı.

Bu açıklamalar, iki ülke arasında diplomatik bir krize işaret ediyor. Uzmanlar, Aliyev'in bu gizli toplantıyı ifşa ederek Almanya'yı zor durumda bırakmayı hedeflediğini belirtiyor.

Arka plan ve bağlam

Azerbaycan, Kafkasya bölgesinde stratejik öneme sahip bir ülke. Özellikle enerji kaynakları ve petrol boru hatları, ülkeyi uluslararası arenada önemli bir aktör haline getiriyor. Almanya ise Avrupa Birliği'nin en büyük ekonomisi olarak, enerji güvenliği ve demokrasi konularında Azerbaycan'ı eleştiren ülkelerin başında geliyor.

Öte yandan, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in Rusya'daki enerji şirketleriyle olan bağlantıları biliniyor. Schröder, Rus devlet petrol şirketi Rosneft'in yönetim kurulunda görev yapmış ve Nord Stream 2 boru hattının savunucularından olmuştu. Bu nedenle, Schröder'in Bakü'de Medvedev ile buluşması, Batılı ülkeleri endişelendiriyor.

Bağımsız değerlendirme: Aliyev'in bu hamlesi, uluslararası kamuoyunda Azerbaycan'ın tarafsız bir arabulucu rolü üstlenme çabası olarak yorumlanabilir. Ancak, özellikle Ukrayna savaşı sonrası Rusya'ya uygulanan yaptırımların gölgesinde, eski Rus ve Alman liderlerin bir araya gelmesi, batı dünyasında rahatsızlık yaratıyor. Bu toplantı, enerji diplomasisi ve jeopolitik dengeler açısından yeni bir sayfa açabilir.

Etiketler:
AliyevMerzAzerbaycanAlmanyagizli toplantıdiplomasi

İlgili Haberler

Çankaya Belediye Başkanvekili Haldun Güler seçildi
Siyaset

Çankaya Belediye Başkanvekili Haldun Güler seçildi

37 dk önce

AKP'li Vekilin Eşine 3.7 Milyar TL'lik İhale
Siyaset

AKP'li Vekilin Eşine 3.7 Milyar TL'lik İhale

47 dk önce

FETÖ'den ihraç emniyet müdürü parke taşı hırsızlığından gözaltına alındı
Siyaset

FETÖ'den ihraç emniyet müdürü parke taşı hırsızlığından gözaltına alındı

47 dk önce

Tayt giyen valiye bisikletlilerden veda: CHP'li vekilin hedef göstermesine tepki
Siyaset

Tayt giyen valiye bisikletlilerden veda: CHP'li vekilin hedef göstermesine tepki

52 dk önce