Denizli'den başlayıp Avrupa ve Güneydoğu Asya'ya uzanan milyarlık bir dolandırıcılık şebekesinin firari lideri Tolga Dinler, Tayland'da düzenlenen operasyonla yakalandı. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Interpol arasındaki koordinasyon sonucu gözaltına alınan Dinler, hayali dijital finans ve lüks mücevher şirketleri kurarak yüzlerce gurbetçi ve yabancı yatırımcıyı mağdur etti. Benzema ve Neymar gibi ünlü futbolcuların yatırım yaptığı yalanıyla milyarlarca lira vurgun yapan çete, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranıyordu.
Milyarlık vurgunun yöntemi
Soruşturma kapsamında elde edilen bilgilere göre, Tolga Dinler liderliğindeki suç örgütü, 2020 yılından itibaren faaliyet gösteriyordu. Örgüt, hayali bir kripto para platformu ve lüks mücevher markası kurarak yatırımcıları cezbetti. Sosyal medya hesaplarında Karim Benzema ve Neymar gibi dünyaca ünlü futbolcuların bu platformlara yatırım yaptığına dair sahte haberler ve görseller paylaşıldı. Mağdurlar, yüksek kâr vaadiyle paralarını bu hayali şirketlere yatırdı. Dolandırıcılar, bir süre küçük ödemeler yaparak güven kazandıktan sonra büyük meblağları toplayıp ortadan kayboldu. Toplamda 300'den fazla kişinin mağdur olduğu vurgunun 500 milyon TL'yi aştığı tahmin ediliyor.
Uluslararası operasyon
Denizli Emniyet Müdürlüğü, 2023 yılında gelen şikâyetler üzerine harekete geçti. Yapılan çalışmalarda, suç örgütünün yurt dışı bağlantıları olduğu tespit edildi. Tolga Dinler'in, Avrupa'da birçok ülkede irtibat kişileri bulunduğu ve sahte şirketler aracılığıyla kara para akladığı belirlendi. Interpol'e bildirilen firari, kırmızı bültenle aranmaya başlandı. Tayland polisi, Interpol'ün verdiği istihbaratla Dinler'i Bangkok'ta bir otelde yakaladı. Operasyonda ele geçirilen dijital materyaller ve banka hesapları inceleniyor. Dinler'in Türkiye'ye iade edilmesi bekleniyor.
Mağdurların beklentileri
Mağdurlar, yakalanma haberini sevinçle karşılarken, adalet sürecinin hızlanmasını umuyor. Avukatı aracılığıyla açıklama yapan mağdurlardan biri, "Yıllardır paramızın peşindeydik. Bu kadar büyük bir vurgun yapanların yakalanması bize umut verdi" dedi. Öte yandan, suç örgütünün mağdurları arasında sadece Türk vatandaşları değil, yabancı yatırımcılar da bulunuyor. Dosya kapsamında 50'den fazla şüpheli hakkında yakalama kararı bulunuyor. Dinler'in teslim edilmesinin ardından diğer firmalara yönelik operasyonların da başlayacağı belirtiliyor.
Tolga Dinler'in yakalanması, uluslararası dolandırıcılıkla mücadelede önemli bir adım. Ancak bu tür suç örgütlerinin insanların hayallerini ve birikimlerini sömürmesine karşı daha etkin önlemler alınması gerekiyor. Özellikle ünlü isimlerin kullanıldığı sahte reklamlara karşı kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve yatırım kararlarının mutlaka resmi kaynaklardan teyit edilmesi büyük önem taşıyor.