Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen NATO Parlamento Başkanları Onuruna Verilen Öğle Yemeği Programı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bugün gerçekleşen programda, NATO üyesi ülkelerin parlamento başkanlarıyla bir araya gelen Başkan Erdoğan, uluslararası güvenlik ve savunma iş birliğine dair mesajlar verdi. Toplantıda, Türkiye'nin NATO içindeki rolü ve bölgesel istikrara katkıları ön plana çıktı. Program, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirildi ve saat 13.00'te başladı.
NATO'nun Güney Kanadı ve Türkiye'nin Rolü
Başkan Erdoğan, konuşmasında NATO'nun güney kanadının önemine vurgu yaparak, Türkiye'nin ittifak içerisinde kritik bir coğrafyada yer aldığını belirtti. Terörizmle mücadele, sınır güvenliği ve bölgesel krizlerde NATO'nun etkin rol oynaması gerektiğini söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin bu konudaki kararlılığını yineledi. Ayrıca, NATO'nun genişleme süreciyle ilgili olarak, ittifakın açık kapı politikasının devam etmesi gerektiğini ifade etti. Başkan, Ukrayna'daki savaşın NATO'nun caydırıcılık kabiliyetini test ettiğini belirterek, müttefikler arasında dayanışmanın önemine dikkat çekti.
Savunma Harcamaları ve Yük Paylaşımı
Başkan Erdoğan, NATO'nun savunma harcamaları konusunda daha adil bir yük paylaşımına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Türkiye'nin GSYİH'sının yüzde 2'sinden fazlasını savunmaya ayırdığını hatırlatan Erdoğan, diğer müttefiklerin de bu hedefe ulaşması gerektiğini söyledi. Ayrıca, NATO bünyesindeki savunma sanayi iş birliğinin önemine değinen Başkan, yerli ve milli üretim kabiliyetlerinin ittifakın gücüne katkı sağladığını belirtti. Özellikle insansız hava araçları teknolojisinde Türkiye'nin elde ettiği başarıları yakın zamanda müttefiklerle paylaştıklarını ifade etti.
Bölgesel Krizler ve İş Birliği Çağrısı
Konuşmasında Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz gibi bölgesel krizlere de değinen Erdoğan, bu sorunların çözümünde NATO'nun daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini dile getirdi. Mülteci krizinin sadece Türkiye'nin değil, tüm Avrupa'nın sorunu olduğunu belirten Başkan, yükün daha adil paylaşılması çağrısında bulundu. Ayrıca, Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının paylaşımı konusunda uluslararası hukuka uygun adımlar atılması gerektiğini söyledi. Başkan Erdoğan, konuşmasını ittifakın 75. yılında birlik ve beraberlik mesajıyla sonlandırdı.
Bağımsız değerlendirme: Bu buluşma, Türkiye'nin NATO içindeki konumunu pekiştirirken, özellikle savunma harcamaları ve terörle mücadele konularında müttefikler arasında fikir alışverişine zemin hazırlamıştır. Erdoğan'ın vurguladığı gibi, ittifakın güney kanadının güvenliği, Avrupa'nın genel istikrarı açısından hayati önem taşımaktadır. Ancak, özellikle Doğu Akdeniz ve Suriye konularında müttefikler arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesi için daha fazla diplomatik çaba gerekmektedir.