TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Balıkesir'de orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Balıkesir'de orman yangını: Havadan ve karadan müdahale sürüyor

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın, sert rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü. Bölgeye havadan ve karadan yoğun müdahale başlatıldı. Yangın söndürme çalışmalarına Balıkesir Kocaseyit Havalimanı'nda konuşlu 2 uçak ve 3 helikopter destek verirken, karadan 20 arazöz, 5 su tankı ve 100'ün üzerinde personel sevk edildi.

Havadan müdahale aralıksız sürüyor

Yangına ilk müdahale ihbarın ardından 5 dakika içinde yapıldı. Ancak rüzgarın saatte 50 kilometre hıza ulaşması alevlerin kontrol altına alınmasını zorlaştırdı. Özellikle Kocaseyit Havalimanı'ndan kalkan uçaklar ve helikopterler, yangın bölgesine sürekli su boşaltarak alevlerin ilerlemesini durdurmaya çalışıyor. Havadan müdahale sayesinde yangının yerleşim yerlerine sıçraması önlendi. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, gece boyunca çalışmalarını karadan sürdürürken, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hava araçları da yeniden göreve başladı.

Yangın bölgesinde ulaşım kontrollü sağlanırken, çevre köylerde yaşayan vatandaşlar tedbir amaçlı tahliye edildi. AFAD ve jandarma ekipleri de bölgede güvenlik önlemleri aldı. Ekipler, yangının çıkış nedenini araştırmak için çalışma başlattı.

Bölgede kuraklık riski yüksek

Balıkesir ve çevresi, yaz aylarında sıcak hava dalgası ve düşük nem oranı nedeniyle orman yangınlarına karşı hassas bölgeler arasında yer alıyor. Meteoroloji verilerine göre, son 30 günde bölgede yağış miktarı mevsim normallerinin yüzde 70 altında seyretti. Bu durum, orman altı bitki örtüsünün kurumasına ve yangın riskinin artmasına neden oldu. Uzmanlar, vatandaşları ormanlık alanlarda ateş yakmamaları ve anız yangınlarından kaçınmaları konusunda uyarıyor. Yangın söndürme çalışmalarının en kısa sürede tamamlanması beklenirken, yetkililer bölgede soğutma çalışmalarının günlerce sürebileceğini belirtiyor.

Türkiye genelinde orman yangınlarıyla mücadelede son yıllarda hava araçları filosu güçlendirildi. 2024 yılı itibarıyla Orman Genel Müdürlüğü envanterinde 26 uçak, 105 helikopter ve 5 binin üzerinde kara aracı bulunuyor. Yangına erken müdahale ve koordinasyon sayesinde büyük felaketlerin önüne geçilmeye çalışılıyor. Burhaniye’deki yangın da bu sistemin etkin bir şekilde kullanıldığı örneklerden biri olarak kaydedildi.

Etiketler:
Balıkesirorman yangınıBurhaniyeyangın söndürmehavadan müdahale

İlgili Haberler

FETÖ'nün firari kadroları ortaya çıktı! Kumpasçı savcıdan asker abisine
Gündem

FETÖ'nün firari kadroları ortaya çıktı! Kumpasçı savcıdan asker abisine

3 dk önce

20 günlük bebek babasının minibüsünün altında can verdi
Gündem

20 günlük bebek babasının minibüsünün altında can verdi

11 dk önce

Osmaniye'de sınav saati geçince AYT'ye alınmayan öğrenci velilerin tezahüratına rağmen içeri girmedi
Gündem

Osmaniye'de sınav saati geçince AYT'ye alınmayan öğrenci velilerin tezahüratına rağmen içeri girmedi

13 dk önce

Eşini rahatsız eden kişiyi bacaklarından vurup turnike yaptı
Gündem

Eşini rahatsız eden kişiyi bacaklarından vurup turnike yaptı

17 dk önce