İçişleri Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında yürüttüğü arananlar listesini güncelledi. Yapılan son güncellemeyle birlikte, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) kökenli üç kişi ve El-Kaide'den aranan bir kişi listeden çıkarıldı. Bu gelişme, hükümetin açılım süreci olarak bilinen yeni dönemde attığı somut adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.
Listedeki Değişiklik
Bakanlığın resmi sitesinde yayımlanan güncel listede, daha önce 13 kişi yer alırken, bu sayı önce 8'e, son yapılan güncellemeyle birlikte 5'e düşürüldü. Çıkarılan isimler arasında HTŞ'nin üst düzey yöneticilerinin yanı sıra, sosyal medyada kendisini "savaş muhabiri/gazeteci" olarak tanıtan bir El-Kaide bağlantılı kişi de bulunuyor. Yetkililer, listede yapılan bu değişikliğin, terör örgütleriyle mücadelede gelinen noktayı gösterdiğini ve açılım sürecinin bir parçası olduğunu belirtiyor.
Açılım Sürecine Etkisi
Açılım süreci, hükümetin terör örgütleriyle mücadelede yeni bir strateji izleyerek, örgüt üyelerinin devlete kazandırılmasını veya etkisiz hale getirilmesini hedefliyor. Bu kapsamda, arananlar listesinin daraltılması, sürecin olumlu bir işareti olarak yorumlanıyor. Uzmanlar, özellikle HTŞ gibi radikal gruplardan dönüşlerin, yurt içindeki güvenlik risklerini azaltabileceğini ve örgüt içi çözülmeyi hızlandırabileceğini ifade ediyor.
İçişleri Bakanı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Terörle mücadelede kararlılıkla ilerliyoruz. Amacımız, ülkemizi tehdit eden tüm unsurları etkisiz hale getirmek ve vatandaşlarımızın huzurunu sağlamaktır. Listeden çıkarılan isimler, devletimize bağlılık göstermiş ve geçmişteki hatalarından dönmüş kişilerdir" dedi.
HTŞ ve El-Kaide Bağlantısı
Heyet Tahrir Şam (HTŞ), Suriye'de faaliyet gösteren ve El-Kaide'nin eski Suriye kolu olan Nusra Cephesi'nin devamı niteliğindeki bir örgüt. Türkiye, HTŞ'yi terör örgütü olarak kabul ediyor ve Suriye'deki operasyonlarda bu örgüte karşı mücadele ediyor. Ancak son dönemde, özellikle açılım süreciyle birlikte, bazı HTŞ mensuplarının Türkiye'ye dönüşü ve devletle işbirliği yapması gündeme gelmişti.
El-Kaide ise küresel ölçekte faaliyet gösteren ve birçok ülkede terör eylemleri gerçekleştiren bir örgüt. Türkiye, El-Kaide'ye bağlı hücrelere yönelik operasyonlarla biliniyor. Listeden çıkarılan El-Kaide bağlantılı kişinin, sosyal medyada aktif olduğu ve gazetecilik faaliyeti altında örgüt propagandası yaptığı belirtiliyor.
Sürecin Geleceği
Açılım sürecinin devam edip etmeyeceği merak konusu. Hükümet yetkilileri, sürecin kademeli olarak süreceğini ve örgütlerden dönüşlerin artabileceğini ifade ediyor. Ancak muhalefet partileri, bu tür adımların terör örgütlerini cesaretlendirebileceği ve af niteliği taşıyabileceği eleştirisinde bulunuyor.
Öte yandan, listeden çıkarılan isimlerin sosyal medya hesapları ve yurt içindeki hareketleri yakın takibe alınmış durumda. Yetkililer, bu kişilerin yeniden terör örgütleriyle bağlantı kurması durumunda gerekli işlemlerin yapılacağını vurguluyor.
Sonuç olarak, İçişleri Bakanlığı'nın arananlar listesini daraltması, açılım sürecinin önemli bir göstergesi. Bu adımın, terörle mücadelede yeni bir dönemi başlatıp başlatmayacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.