Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha ile 3 Nisan 2025 tarihinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ikili ilişkiler, bölgesel güvenlik meseleleri ve Karadeniz tahıl koridoru gibi konular ele alındı. Bakan Fidan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne verilen desteği yinelerken, savaşın bir an önce sona ermesi için diplomasiye vurgu yaptı.
Diplomasi Trafiği Devam Ediyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, göreve geldiği günden bu yana yoğun bir diplomatik mesai yürütüyor. Bugün Ukraynalı mevkidaşı Andriy Sibiha ile yaptığı telefon görüşmesi, bu trafiğin bir parçası olarak kayda geçti. İki bakan, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri de değerlendirdi. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan son durum ve insani kriz üzerinde duruldu. Fidan, Türkiye'nin arabuluculuk rolünü sürdürme kararlılığını ifade etti. Ukrayna tarafı ise Türkiye'nin desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Karadeniz Tahıl Koridoru ve Güvenlik
Görüşmenin öne çıkan başlıklarından biri, Karadeniz tahıl koridoru oldu. Taraflar, tahıl anlaşmasının yeniden canlandırılması için yapılan çalışmaları ele aldı. Bakan Fidan, Türkiye'nin bu konuda aktif rol oynamaya devam edeceğini belirtti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Sibiha ise tahıl koridorunun küresel gıda güvenliği açısından önemine dikkat çekti. Ayrıca, Ukrayna'da devam eden çatışmalar nedeniyle artan enerji krizi ve sivil kayıplar da gündeme geldi. Fidan, savaşın bir an önce sona ermesi için ateşkes çağrısında bulundu.
Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk çabalarını sürdüren sayılı ülkelerden biri. Geçmişte İstanbul süreci ve tahıl koridoru anlaşması gibi başarılı girişimlere imza atan Ankara, bugün de benzer bir rol üstlenmeye çalışıyor. Bakan Fidan'ın Ukraynalı mevkidaşı ile görüşmesi, bu çabaların bir devamı niteliğinde.
Ukrayna savaşı, 2022 Şubat ayında başladığından bu yana binlerce kişinin hayatına mal oldu ve milyonlarca kişiyi yerinden etti. Uluslararası toplum, savaşın sona ermesi için çeşitli girişimlerde bulunsa da henüz kalıcı bir barış sağlanabilmiş değil. Türkiye, hem Rusya hem de Ukrayna ile ilişkilerini dengeli bir şekilde yürüterek her iki tarafın da masada kalmasını sağlamaya çalışıyor.