Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen ve Libya başta olmak üzere bölgesel konuların ele alındığı üst düzey toplantıya katıldı. Toplantıda, Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının paylaşımı, terörle mücadele ve ticari iş birlikleri gibi başlıklar masaya yatırıldı. Bakan Fidan'ın katılımı, Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik normalleşme sürecinin en somut adımlarından biri olarak değerlendiriliyor.
Libya Krizinde Ortak Zemin Aranıyor
Toplantının ana gündem maddesi Libya'ydı. BM öncülüğünde yürütülen barış sürecine destek verilmesi ve ülkede kalıcı istikrarın sağlanması için atılacak adımlar ele alındı. Türkiye, Libya'da meşru hükümeti desteklerken, Mısır ise farklı aktörlerle ilişkilerini sürdürüyor. İki ülkenin Libya konusunda ortak bir tutum geliştirmesi, bölgedeki dengeleri değiştirebilir. Ayrıca, Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon rezervlerinin paylaşımı da görüşmelerde önemli yer tuttu.
Ekonomik İş Birliği ve Ticaret Hacmi
Bakan Fidan'ın ziyareti sırasında iki ülke arasındaki ticari ilişkiler de gündeme geldi. Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. İkili anlaşmaların yanı sıra, bölgesel enerji projeleri ve ulaştırma altyapısına yönelik iş birliği fırsatları değerlendirildi. Türk müteahhitlik firmalarının Mısır'da üstlendiği projeler ve karşılıklı yatırımlar da görüşmelerde ele alındı.
Diplomatik Normalleşme Süreci
Son yıllarda gergin olan Türkiye-Mısır ilişkileri, karşılıklı adımlarla yumuşama dönemine girdi. Büyükelçi atamaları ve üst düzey ziyaretlerle ivme kazanan süreçte, Bakan Fidan'ın Kahire ziyareti kritik önemde. Taraflar, ortak çıkarlar etrafında birleşerek bölgesel sorunlara çözüm aramayı hedefliyor. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki diyaloğun sürdürülebilirliği açısından da belirleyici oldu.