İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Lüksemburg Temsilciler Meclisi Başkanı Claude Wiseler ile bir araya geldi. Görüşmede, Suriye'de barınma, istihdam ve gönüllü geri dönüşler sonrası yürütülecek çalışmalar kapsamında Lüksemburg makamlarıyla çok boyutlu işbirliğine hazır olunduğu ifade edildi. Bakan Çiftçi, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve ortak çalışma alanlarının genişletilmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.
Görüşmenin Detayları ve İşbirliği Alanları
Edinilen bilgilere göre, Bakan Çiftçi ve Wiseler arasındaki görüşme başkentte gerçekleşti. Görüşmede ağırlıklı olarak Suriye'deki mevcut durum ve bu ülkeye yönelik insani yardımlar ele alındı. Bakan Çiftçi, Suriye'de barınma, istihdam ve gönüllü geri dönüşler konusunda yürütülen çalışmalar hakkında Lüksemburg heyetine bilgi verdi. Ayrıca, bu süreçlerin tamamlanmasının ardından diğer alanlarda da işbirliği yapılabileceğini vurguladı. Çiftçi, "Lüksemburg makamları ile çok boyutlu iş birliğine de hazır olduğumuzu ifade ettik" dedi.
Görüşmede ayrıca, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi ve iş dünyası arasındaki diyaloğun artırılması konuları da gündeme geldi. Bakan Çiftçi, Lüksemburg'un Avrupa Birliği içindeki konumuna dikkat çekerek, bu ülkeyle kurulacak güçlü bağların Türkiye'nin AB sürecine de olumlu katkı sağlayabileceğini ifade etti. Wiseler ise Türkiye'nin bölgesel istikrar açısından taşıdığı öneme vurgu yaparak, işbirliğine açık olduklarını belirtti.
Arka Plan: Suriye'de Gönüllü Geri Dönüşler ve Uluslararası Destek
Türkiye, uzun süredir Suriye'de iç savaşın sona ermesinin ardından gönüllü geri dönüşlerin güvenli ve onurlu bir şekilde gerçekleştirilmesi için çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda, barınma imkanlarının iyileştirilmesi, istihdam olanaklarının artırılması ve temel hizmetlere erişimin kolaylaştırılması hedefleniyor. Türkiye, uluslararası toplumdan da bu sürece destek bekliyor. Lüksemburg'un da aralarında bulunduğu birçok AB ülkesi, Suriye'ye yönelik insani yardımlarda ve yeniden yapılanma çabalarında yer alıyor. Bakan Çiftçi'nin bu görüşmesi, Türkiye'nin Suriye politikasına uluslararası destek arayışının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Lüksemburg, ekonomik olarak güçlü ve finans merkezi olan bir ülke. Türkiye ile Lüksemburg arasındaki ticaret hacmi son yıllarda artış gösteriyor. 2023 verilerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi 1 milyar doları aşmış durumda. Lüksemburg'da yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı da azımsanmayacak düzeyde. Bu görüşme, ekonomik ilişkilerin yanı sıra sosyal ve kültürel bağların da güçlendirilmesine katkı sağlayabilir.
Uzmanlar, Türkiye'nin AB ülkeleriyle ikili ilişkilerini güçlendirmesinin, hem ekonomik hem de siyasi açıdan önemli olduğunu belirtiyor. Özellikle Suriye konusunda uluslararası işbirliği, bölgesel istikrar için kritik görülüyor. Bakan Çiftçi'nin bu ziyareti, Türkiye'nin dış politika açılımlarının bir yansıması olarak yorumlanıyor. Görüşmenin somut sonuçları ve olası işbirliği protokolleri önümüzdeki günlerde netlik kazanabilir.