Afyonkarahisar'da geçtiğimiz günlerde yüksekten düşme şüphesiyle hastaneye kaldırılan 4 yaşındaki Y.E.Y., tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olayın ardından yapılan otopsi, küçük çocuğun vücudunda darp ve istismar izleri olduğunu ortaya çıkardı. Şüpheli ölümle ilgili gözaltına alınan baba S.Y.'nin, ifadesinde çocuğunun düştüğünü söylediği öğrenildi. Ancak savcılık, çocuğun ölümünde cinayet şüphesi bulunduğunu belirtirken, babanın 3 gün sonra, çocuğun ölümüne neden olduğu iddia edilen kadınla evlendiği ortaya çıktı.
Olayın Perde Arkası
Edinilen bilgilere göre, olay Afyonkarahisar'ın merkezine bağlı bir mahallede yaşandı. İddiaya göre, baba S.Y., oğlu Y.E.Y.'yi eski eşiyle birlikte yaşadığı eve ziyarete götürdü. Kısa süre sonra çocuğun yüksekten düştüğü ihbarı yapıldı. Sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan çocuk, kurtarılamadı. Yapılan otopside, Y.E.Y.'nin kafatasında kırıklar ve iç organlarında kanamalar tespit edildi. Bunun yanı sıra, vücudunun çeşitli bölgelerinde eski ve yeni tarihli morluklar ile ısırık izlerine rastlandı. Bu bulgular, çocuğun uzun süredir şiddet gördüğü ihtimalini güçlendirdi.
Olayın ardından baba S.Y. ve eski eşi N.Y. gözaltına alındı. N.Y.'nin ifadesinde, çocuğun balkondan düştüğünü iddia ettiği, babanın ise suçlamaları reddettiği belirtildi. Ancak mahkeme, şüphelilerin tutuklanmasına karar verdi. Soruşturmanın derinleştirilmesi üzerine savcılık, baba S.Y.'nin, çocuğun ölümünden 3 gün sonra, daha önce birlikte yaşadığı ve cinayet zanlısı olarak görülen N.Y. ile resmi nikahla evlendiğini tespit etti. Bu evlilik, soruşturmanın seyrini tamamen değiştirdi.
Savcılığın Şüpheleri
Savcılık, baba ile eski eşin birlikte hareket ettiklerini ve çocuğun ölümünü gizlemeye çalıştıklarını düşünüyor. Evliliğin, ifadeleri birleştirme ve soruşturmayı yönlendirme amacı taşıdığı ihtimali üzerinde duruluyor. Ayrıca, çocuğun vücudundaki yaralanmaların, düşme sonucu oluşabilecek yaralanmalardan çok daha ağır olduğu, bu nedenle cinayetin işlendiği yönündeki kanaat güçlendi. Adli Tıp Kurumu'nun raporu, çocuğun düşme öncesinde de yoğun şiddete maruz kaldığını doğruladı. Bu raporun ardından savcılık, hem baba S.Y. hem de yeni eşi N.Y. hakkında 'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme' suçundan iddianame hazırlıyor.
Çocuk İstismarı ve Cinayetlerde Artış Endişesi
Bu vaka, Türkiye'de çocuk istismarı ve cinayetlerindeki ürkütücü artışı bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle son yıllarda benzer olayların sık sık yaşanması, toplumda büyük infial yaratıyor. Uzmanlar, bu tür olayların önlenmesi için aile içi şiddetin önlenmesi, çocuk koruma sistemlerinin güçlendirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, 2024 yılında çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddet suçlarından açılan davalarda önemli bir artış yaşandı. Bu durum, yargı sürecinin hızlandırılması ve caydırıcı cezaların verilmesi gerektiği yönündeki tartışmaları da beraberinde getirdi.
Y.E.Y.'nin ölümü, sadece bir ailenin değil, tüm toplumun vicdanını yaraladı. Sokakta oynayan, hayalleri olan, hayata yeni başlayan bir çocuğun hayatı, en yakınları tarafından karartıldı. Bu acı olay, çocukların korunması için yetkililere ve topluma büyük görevler düştüğünü bir kez daha hatırlatıyor. Umarız bu tür olaylar bir daha yaşanmaz ve adalet yerini bulur. Ancak bu, ancak toplumsal duyarlılığın artması, ihmallerin ortadan kalkması ve hukukun üstünlüğünün tesis edilmesiyle mümkün olacaktır.