Azerbaycan hükümeti, internet ve sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek aralarında eski hakem ve spor yorumcusu Ahmet Çakar, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun da bulunduğu çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ülkeye giriş yasağı koydu. Yasak kararının ardından Ahmet Çakar, sosyal medya hesabından ilk tepkisini gösterdi.
Ahmet Çakar: 'Beni Azerbaycan'dan Men Ettiler'
Ahmet Çakar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın kendisini ülkeye sokmama kararını doğrulayarak, "Azerbaycan beni men etti. Bakalım daha neler göreceğiz" ifadelerini kullandı. Çakar, yasağın gerekçesine dair ayrıntılı bir açıklama yapmazken, kararı eleştirdiğini ima etti.
Edinilen bilgilere göre, Azerbaycan makamları söz konusu kişilerin sosyal medya paylaşımlarını inceleyerek, ülkenin toprak bütünlüğüne ve kamu düzenine aykırı içerikler tespit etti. Yasağın, özellikle Dağlık Karabağ savaşı sırasında ve sonrasında yapılan paylaşımlar üzerine alındığı öne sürülüyor.
Yasak Listesinde Öne Çıkan İsimler
Azerbaycan'a girişi yasaklanan isimler arasında Fatih Erbakan ve Ömer Faruk Gergerlioğlu da yer alıyor. Her iki siyasetçi de daha önceki açıklamalarında Azerbaycan'ın politikalarına dair eleştirel tutumlarıyla biliniyordu. Fatih Erbakan, özellikle İsrail ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler konusunda sert açıklamalar yapmış, Gergerlioğlu ise Karabağ'daki gelişmelerle ilgili farklı görüşler dile getirmişti.
Yasağın kapsamı henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak Azerbaycan'ın son dönemde yabancı ülke vatandaşlarına yönelik bu tür yasakları sıklaştırdığı gözlemleniyor. Karar, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde gerilim yaratabileceği yorumlarına yol açtı.
Kararın Arka Planı ve Olası Etkileri
Azerbaycan'ın bu hamlesi, 2020'deki İkinci Karabağ Savaşı sonrasında artan sosyal medya aktivizmine bir yanıt olarak değerlendiriliyor. Bakü yönetimi, özellikle savaş döneminde ve sonrasında kendi politikalarını eleştiren yayınlara karşı hassasiyet gösteriyor. Türkiye'den bazı gazeteci ve siyasetçilerin açıklamaları, Azerbaycan kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.
Uzmanlar, yasağın Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik ilişkileri doğrudan etkilemeyeceğini, ancak kamuoyunda tartışma yaratacağını belirtiyor. Öte yandan, yasak kararının hukuki dayanağı ve hangi paylaşımların ihlal sayıldığı konusunda şeffaflık eksikliği bulunuyor.
Ahmet Çakar'ın tepkisi, spor camiasında ve sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Bazı kullanıcılar kararı desteklerken, bazıları ifade özgürlüğü açısından eleştirdi. Çakar'ın avukatlarının yasağa itiraz edip etmeyeceği ise henüz bilinmiyor.
Bu gelişme, Azerbaycan'ın son yıllarda artan dijital gözetim ve ifade özgürlüğü kısıtlamaları bağlamında değerlendiriliyor. Ülke, uluslararası kuruluşların raporlarında internet sansürü ve muhalif seslere yönelik baskılar nedeniyle sıkça eleştiriliyor. Türkiye'den gelen tepkilerin ardından Azerbaycan'ın resmi bir açıklama yapıp yapmayacağı ise merak konusu.