TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

AYM'den Madımak Oteli kararı: Tazminat yolu açıldı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
AYM'den Madımak Oteli kararı: Tazminat yolu açıldı

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, 2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Oteli'nde 37 kişinin hayatını kaybettiği olaylara ilişkin tarihi bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, olayda mağdur olan yakınlarının tazminat taleplerini değerlendirerek, devletin sorumluluğunu hükme bağladı. Karar, Madımak davasında yıllardır süren hukuki mücadelede yeni bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

AYM'nin gerekçesi ne?

AYM, başvurucuların yaşam hakkı ve maddi-manevi bütünlük hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, olaylar sırasında devletin gerekli önlemleri almadığını ve müdahale etmediğini belirtti. Kararda, eylemlerin önlenebilir olduğu halde yetkililerin ihmalkar davrandığı vurgulandı. AYM, başvuruculara manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Tazminat miktarları, her bir başvurucu için ayrı ayrı belirlenecek.

Olayın geçmişi

2 Temmuz 1993'te Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında bir grup, otelde bulunan aydın ve sanatçıları hedef aldı. Otelin ateşe verilmesi sonucu 35 kişi yanarak, 2 kişi ise atlayarak hayatını kaybetti. Olayda çoğu Alevi kökenli 37 kişi yaşamını yitirdi. Saldırı, Türkiye tarihinin en karanlık günlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Olayın failleri yıllar sonra yargılansa da kamuoyunda adalet duygusu tam olarak tesis edilememişti.

AYM kararı, bu travmanın hukuki boyutunu yeniden gündeme taşıdı. Mağdur yakınları, kararla birlikte devletin en üst yargı organı tarafından haklı bulunduklarını ifade ediyor. Kararın, benzer insan hakları ihlallerinde emsal teşkil etmesi bekleniyor.

Hukukçular, AYM'nin bu kararıyla yaşam hakkının korunması konusunda önemli bir adım attığını belirtiyor. Kararın gerekçesinde, devletin pozitif yükümlülüklerine vurgu yapılması dikkat çekti. Olayın üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen hala tazminat davalarının sürmesi, hukuki sürecin ne kadar yavaş işlediğini gösteriyor. Bu karar, adalet arayışında yeni bir umut ışığı oldu.

Etiketler:
Anayasa MahkemesiMadımaktazminatSivasinsan hakları

İlgili Haberler

Uşak'ta esnaf kavgası kanlı bitti: 13 yaralı
Gündem

Uşak'ta esnaf kavgası kanlı bitti: 13 yaralı

12 dk önce

Kadriye Deniz, kızı Yurda Deniz hakkında suç duyurusunda bulundu
Gündem

Kadriye Deniz, kızı Yurda Deniz hakkında suç duyurusunda bulundu

17 dk önce

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Prof. Dr. Orhan Şen riskli illeri açıkladı
Gündem

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Prof. Dr. Orhan Şen riskli illeri açıkladı

17 dk önce

Bayraktar TB3’ün Avrupa hamlesi: Yunan basınında endişe dalgası
Gündem

Bayraktar TB3’ün Avrupa hamlesi: Yunan basınında endişe dalgası

22 dk önce