Ankara'da gece saatlerinde etkili olan sağanak yağış, Keçiören ilçesinde bazı binaların giriş ve bodrum katlarının su altında kalmasına neden oldu. Şiddetli yağış sonrası rögarların taşmasıyla lağım suyu evlere doldu. Vatandaşlar, evlerine dolan suyu kendi imkanlarıyla tahliye etmeye çalıştı. Olayda can kaybı yaşanmadığı bildirildi.
Sağanak Gece Yarısı Etkisini Artırdı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından Ankara'da akşam saatlerinde başlayan yağmur, gece yarısına doğru şiddetini artırdı. Özellikle Keçiören ilçesinde saat 23.00 sularında etkili olan sağanak, kısa sürede cadde ve sokakları göle çevirdi. Yağışın şiddeti nedeniyle kanalizasyon sistemleri yetersiz kaldı ve rögarlar taştı. Taşan lağım suyu, çok sayıda binanın giriş katı ile bodrum katına doldu.
Keçiören'in Etlik, Aşağı Eğlence ve Sanatoryum semtlerinde yoğunlaşan su baskınları, vatandaşlara zor anlar yaşattı. Bölgede oturanlar, gece boyunca uyumayarak evlerindeki suyu boşaltmaya çalıştı. Bazı apartman sakinleri, merdiven boşluklarından akan suyu kesmek için naylon ve bez parçalarıyla set oluşturdu.
Vatandaşlar Kendi İmkanlarıyla Mücadele Etti
Su baskınından etkilenen ev sahipleri, belediye ekiplerini arayarak yardım talebinde bulundu. Ancak yoğunluk nedeniyle ekiplerin bölgeye ulaşması zaman aldı. Bu süreçte vatandaşlar, kovalar ve pompalarla suyu tahliye etmeye çalıştı. Kimi evlerde su seviyesi 30-40 santimetreye kadar yükseldi. Elektrikli eşyalar ve mobilyalar zarar gördü.
Keçiören'de oturan bir vatandaş, "Gece bir anda su içinde kaldık. Lağım suyu her yere yayıldı. Çocuklarımızla birlikte sabaha kadar uğraştık. Belediye ekipleri geldiğinde su çoktan eşyalarımıza zarar vermişti" dedi. Bölgede hasar tespit çalışmaları devam ediyor.
Meteoroloji Uyarıları ve Altyapı Sorunu
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ankara için turuncu kodlu uyarı yapmıştı. Yağışın metrekareye 50 kilogramı aştığı belirtildi. Uzmanlar, kent altyapısının bu tür yoğun yağışlara dayanıklı olmadığını vurguluyor. Özellikle eski yerleşim bölgelerinde kanalizasyon sistemlerinin yetersiz kaldığı, dere yataklarının üzerinin kapatılmasının sorunu büyüttüğü ifade ediliyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, ekiplerin su baskını yaşanan bölgelerde çalışma yürüttüğü, tahliye işlemlerinin sürdüğü belirtildi. Belediye, vatandaşlardan su baskını ihbarlarını 153 hattına bildirmelerini istedi.
Ekonomik Kayıp ve Hasar Tespiti
Su baskını nedeniyle evlerde ve iş yerlerinde maddi hasar oluştu. Keçiören'deki esnaf, bodrum katlarındaki depolarda bulunan ürünlerin zarar gördüğünü söyledi. Zararın milyonlarca lira olabileceği tahmin ediliyor. AFAD ve belediye ekipleri, hasar tespit çalışmalarına başladı. Vatandaşlar, sigorta şirketlerine başvurarak hasar tespiti yaptıracak.
Uzmanlar, iklim değişikliğiyle birlikte bu tür ani ve şiddetli yağışların sıklaştığını, kent altyapısının buna göre yenilenmesi gerektiğini belirtiyor. Ankara'da son yıllarda yaşanan su baskınları, dere yataklarına yapılan yapılaşma ve yetersiz drenaj sistemlerinin sonuçlarını gözler önüne seriyor.
Önümüzdeki Günlerde Hava Durumu
Meteoroloji, Ankara'da önümüzdeki günlerde yağışın aralıklarla devam edeceğini bildirdi. Vatandaşların tedbirli olması, bodrum katlarında oturanların önlem alması öneriliyor. Belediye ekipleri, rögar temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Ancak kalıcı çözüm için altyapı yatırımlarının hızlandırılması gerektiği vurgulanıyor.
Ankara'nın Keçiören ilçesinde yaşanan bu olay, kentleşme ve altyapı sorunlarını bir kez daha gündeme getirdi. Vatandaşlar, yetkililerden acil çözüm bekliyor. Önümüzdeki günlerde yağışın seyrine göre yeni su baskınları yaşanabileceği endişesi var.