Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi ve Hırvatistan Merkez Bankası Başkanı Ante Zigman, bankanın Ekim ayı sonunda gerçekleştireceği toplantıda borçlanma maliyetlerine ilişkin yoğun bir tartışma yaşanmasının beklendiğini ifade etti. Zigman, faiz oranlarının gelecekteki seyri konusunda politika yapıcılar arasında farklı görüşlerin bulunduğunu belirterek, karar sürecinin zorlu geçebileceğine işaret etti.
Enflasyon ve Büyüme Arasında Denge Arayışı
Zigman'ın açıklamaları, AMB'nin enflasyonu kontrol altına alma çabası ile ekonomik büyümeyi destekleme arasında hassas bir denge kurmaya çalıştığı bir döneme denk geliyor. Euro Bölgesi'nde enflasyon son aylarda hedeflenen %2 seviyesinin üzerinde seyrederken, ekonomik aktivitede yavaşlama sinyalleri de alınıyor. Bu ikilem, Merkez Bankası'nın faiz politikasında şahin ve güvercin kanatlar arasında görüş ayrılıklarını derinleştiriyor.
AMB, geçtiğimiz aylarda politika faizini rekor düşük seviyelerden kademeli olarak artırmıştı. Ancak son veriler, para politikasının etkilerinin gecikmeli olarak hissedildiğini ve ekonomideki kırılganlıkların sürdüğünü gösteriyor. Zigman, enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verirken, aşırı sıkılaştırmanın büyümeyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında da bulundu.
Piyasalar Toplantıya Odaklandı
AMB'nin 26 Ekim'de yapılacak toplantısı öncesinde piyasa oyuncuları, bankanın faiz oranlarını sabit tutup tutmayacağı ya da yeni bir artışa gidip gitmeyeceği konusunda ikiye bölünmüş durumda. Analistler, son dönemde açıklanan imalat ve hizmet sektörü PMI verilerinin karışık sinyaller vermesinin belirsizliği artırdığını belirtiyor. Özellikle Almanya'da sanayi üretimindeki düşüş ve Çin'den gelen zayıf talep, Euro Bölgesi'nin lokomotif ekonomisi için risk oluşturuyor.
Öte yandan, işgücü piyasasındaki sıkılık ve ücret artışları, enflasyonun katılaşabileceği endişelerini canlı tutuyor. AMB Başkanı Christine Lagarde, son konuşmalarında "gerekirse daha fazla adım atabileceklerini" yinelemişti. Ancak Zigman'ın "yoğun tartışma" ifadesi, Konsey içinde faiz artırımının dozajı konusunda ciddi bir fikir ayrılığı olduğunu gösteriyor.
Küresel Merkez Bankaları Arasında Ayrışma
AMB'nin politika duruşu, diğer büyük merkez bankalarının adımlarıyla karşılaştırıldığında daha temkinli bir görünüm sergiliyor. ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonla mücadelede agresif faiz artırımlarına devam ederken, AMB ekonomik toparlanmayı tehlikeye atmamak için daha ölçülü hareket ediyor. Bu ayrışma, euro/dolar paritesinde dalgalanmalara yol açarak Avrupa'nın ihracat rekabet gücünü de etkiliyor.
Uzmanlar, AMB'nin Ekim toplantısında faizleri sabit tutması durumunda bile gelecek yıl için sıkılaştırma sinyali vermekten kaçınmayacağını öngörüyor. Zigman da bu görüşü destekler nitelikte, "enflasyonun kalıcı olduğuna dair işaretler güçlenirse, gereken adımlar atılacaktır" mesajını verdi.
Sonuç: Belirsizlik ve Temkinli İletişim
Ante Zigman'ın açıklamaları, AMB'nin önümüzdeki dönemde veri odaklı ve toplantı bazında karar alma stratejisini sürdüreceğini gösteriyor. Ekim toplantısı, sadece faiz kararı açısından değil, aynı zamanda Konsey üyeleri arasındaki görüş ayrılıklarının netleşmesi bakımından da kritik önem taşıyor. Piyasalar, AMB'nin iletişiminde "yoğun tartışma" vurgusunun, yakın vadede bir faiz indirimi sinyali olmadığı, aksine gerekirse daha fazla sıkılaştırma kapısının açık tutulduğu şeklinde yorumluyor. Bu da euro varlıkları üzerinde kısa vadeli baskı unsuru olabilir.