Alanya'da, konsolosluk randevu sistemlerini özel yazılımlarla kilitleyerek yaklaşık 2,8 milyar lira haksız kazanç elde ettiği belirlenen bir vize dolandırıcılığı şebekesine yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden bazıları tutuklandı. Adliyeye sevk edilen şüpheliler ve yakınları, kendilerini görüntüleyen basın mensuplarına tepki gösterdi. Ellerindeki su şişelerini gazetecilere fırlatan şüpheliler, "Terbiyesizler, adam mı öldürdüler?" diyerek bağırdı. Olay anları kameraya yansıdı.
Operasyonun Detayları
Antalya İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, uzun süredir devam eden teknik takip sonucunda, vize başvurusu yapmak isteyen vatandaşların randevu almasını engelleyen ve ardından bu randevuları yüksek fiyatlarla satan bir organize suç örgütünü tespit etti. Örgüt üyelerinin, geliştirdikleri "bot" yazılımları kullanarak konsoloslukların online randevu sistemlerine otomatik erişim sağladıkları, böylece saniyeler içinde çok sayıda randevu kapabildikleri belirlendi. Bu randevuları daha sonra ihtiyaç sahiplerine 3 ila 10 bin dolar arasında değişen fiyatlarla sattıkları ifade edildi.
Operasyon kapsamında Alanya başta olmak üzere İstanbul, Ankara ve İzmir'de eş zamanlı baskınlar yapıldı. Emniyet güçleri, gözaltına alınan şüphelilerin adreslerinde yaptığı aramalarda çok sayıda bilgisayar, cep telefonu, sunucu ve döviz cinsi para ele geçirdi. Ele geçirilen dijital materyallerde, binlerce kişinin kişisel verilerinin ve pasaport bilgilerinin bulunduğu tespit edildi. Şebekenin, elde ettiği kişisel verileri başka suçlarda kullanma ihtimaline karşı geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı.
Tutuklama ve Adliye Süreci
Gözaltına alınan 23 şüpheliden 12'si, emniyetteki işlemlerinin ardından Alanya Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkarılan şüphelilerden 8'i "nitelikli dolandırıcılık", "bilişim sistemlerine izinsiz girme" ve "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer 4 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Tutuklama kararının ardından adliye çıkışında gergin anlar yaşandı. Şüphelilerin yakınları, basın mensuplarının görüntü almasını engellemeye çalıştı. Ellerindeki su şişelerini gazetecilere fırlatan grup, "Terbiyesizler, ne çekiyorsunuz? Adam mı öldürdüler?" diye bağırdı. Polis ekipleri, taraflar arasında gerginliği önlemek için araya girerek güvenlik önlemi aldı. Saldırıya uğrayan gazeteciler durumu yetkililere bildirdi; olayla ilgili adli işlem başlatılabileceği belirtildi.
Vize Randevu Sistemindeki Suistimal
Türkiye'de özellikle son yıllarda Schengen vizesi ve ABD vizesi randevularına ulaşmakta büyük zorluk yaşanıyor. Randevusuz işlem yapılmaması nedeniyle birçok kişi aylar öncesinden tarih almak zorunda kalıyor. Bu durum, dolandırıcılık şebekelerinin işini kolaylaştırıyor. Randevuları "bot" yazılımlarla kapatan bu tür oluşumlar, vatandaşları mağdur ederek büyük kazançlar elde ediyor. Konuyla ilgili olarak TBMM'de de gündeme gelen vize sorunu, hükümetin çeşitli girişimlerine rağmen çözülememiş durumda. Uzmanlar, bu tür dolandırıcılıkların önüne geçilmesi için konsoloslukların ve ilgili kurumların güvenlik önlemlerini artırması gerektiğini vurguluyor.
Yetkililerden Uyarı
Emniyet yetkilileri, vize başvurusu yapacak vatandaşları, resmi kanallar dışında aracı kişilere ve kurumlara itibar etmemeleri konusunda uyardı. Yapılan açıklamada, "Konsoloslukların randevu sistemleri ücretsizdir. Hiçbir resmi kurum, vize başvurusu için aracılık hizmeti karşılığında ücret talep etmez. Vatandaşlarımızın bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olmaları ve şüpheli durumları 112'ye veya en yakın emniyet birimine bildirmeleri gerekir" denildi.
Olayın ardından Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığı, gözaltı işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. Soruşturma kapsamında, şebekenin diğer illerdeki bağlantılarının da araştırıldığı ifade ediliyor.