Düzce'nin Akçakoca ilçesinde 'icbar suretiyle irtikap' suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve ardından görevden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Fikret Albayrak, çıkarıldığı mahkemece tahliye edilmesinin ardından savcılığın itirazı üzerine yeniden tutuklandı. Albayrak, 2024 yılının başında başlatılan bir soruşturma kapsamında ifade vermiş, ardından çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklanmıştı. Ancak bir süre sonra yapılan itiraz değerlendirmesinde tahliyesine karar verilmişti. Bu kararın ardından Cumhuriyet Başsavcılığı, tahliye kararına itiraz etti ve itirazı değerlendiren üst mahkeme, Albayrak'ın yeniden tutuklanmasına hükmetti. Albayrak'ın avukatları, yeni tutuklama kararına karşı yasal yollara başvurduklarını açıkladı.
Edinilen bilgiye göre, Fikret Albayrak hakkındaki suçlamalar, belediye başkanlığı döneminde bir iş insanına ait şirkete ait bir taşınmazın kiralanması sürecinde usulsüzlük yapıldığı iddiasına dayanıyor. Soruşturma kapsamında, Albayrak'ın kiracıyı değiştirmek için baskı yaptığı ve bu süreçte menfaat temin ettiği öne sürülüyor. Görevden uzaklaştırılan başkanın yerine ise Akçakoca Kaymakamı vekaleten atandı.
Tutuklama süreci
Fikret Albayrak, 10 Ocak 2024'te gözaltına alınmış ve 12 Ocak'ta 'icbar suretiyle irtikap' suçundan tutuklanmıştı. 20 Şubat 2024'te ise avukatlarının itirazı üzerine tahliye edilmişti. Tahliyesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Albayrak, yurt dışı yasağı konulmuştu. Ancak 25 Şubat 2024'te savcılığın itirazı üzerine yeniden tutuklandı. Albayrak'ın avukatı Ahmet Yılmaz, "Müvekkilimiz hakkındaki suçlamalar asılsızdır. Tahliye kararı hukuka uygun olarak verilmişti. Yeniden tutuklama kararını kabul etmiyoruz. Gerekli itirazları yapacağız" dedi.
Siyasi kariyeri
Fikret Albayrak, 2024 yerel seçimlerinde AK Parti'den Akçakoca Belediye Başkanı seçilmişti. Daha önce de 2014-2019 yılları arasında aynı görevi yürüten Albayrak, 2019 seçimlerini kaybetmiş, 2024'te yeniden aday olmuş ve seçilmişti. Albayrak, siyasi kariyeri boyunca birçok kez adli soruşturma geçirmiş ancak hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmamaktadır.
Bu gelişme, Akçakoca'da siyasi gerilimi artırırken, belediye meclis üyeleri yeni başkan seçimi için hazırlıklara başladı. Görevden uzaklaştırılan başkanın yerine kimin getirileceği merak konusu.
Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmanın titizlikle yürütüldüğünü ve adli makamların kararlarına saygı duyulması gerektiğini bildirdi. Olayla ilgili tahkikat devam ediyor.
Bu tür adli süreçlerde sıkça yaşanan tahliye-tutuklama döngüsü, hukuk sistemimizdeki temel haklar ile kamu yararı dengesinin ne kadar hassas olduğunu bir kez daha göstermiştir. Yargının bağımsız ve tarafsız işlemesi, toplumun adalete olan güvenini korumak açısından elzemdir. Albayrak'ın hukuki sürecinin takipçisi olacağız.