İstanbul merkezli olarak 20 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda, Haluk Levent tarafından kurulan Ahbap Derneği'ne yönelik soruşturmanın beşinci dalgası kapsamında 53 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Deprem bağışlarının akıbetinin araştırıldığı soruşturmada, derneğin topladığı bağışlardan 4.2 milyar TL'nin harcandığı ve İzmit'teki depolarda yüzlerce yardım malzemesinin bekletildiği tespit edildi.
Soruşturmanın kapsamı genişliyor
Ahbap Derneği'ne yönelik yürütülen soruşturma, deprem bölgesine gönderilmesi gereken yardımların akıbetine odaklanmış durumda. Yetkililer, derneğin bağış toplama süreçlerini ve harcamalarını detaylı şekilde inceliyor. Soruşturma kapsamında bugüne kadar dört dalga operasyon düzenlenmişti; bu son operasyonla birlikte gözaltına alınan şüpheli sayısı önemli ölçüde arttı.
Edinilen bilgilere göre, İzmit'te bulunan depolarında yüzlerce yardım malzemesi bekletiliyor. Bu malzemelerin depremzedelere ulaştırılmadığı ve depolarda tutulduğu belirlendi. Soruşturmayı yürüten savcılık, bu durumun bağışların amacı dışında kullanıldığına dair delil olarak değerlendiriyor.
4.2 milyar TL'lik harcama incelemesi
Derneğin hesaplarında yapılan incelemelerde, toplanan bağışlardan 4.2 milyar TL'nin harcandığı tespit edildi. Bu harcamaların nerelere yapıldığı ve nasıl kullanıldığı araştırılıyor. Soruşturma dosyasına göre, harcamaların bir kısmının dernek amacı dışında kullanıldığı iddia ediliyor.
Ahbap Derneği'nin kurucusu Haluk Levent, daha önce yaptığı açıklamalarda suçlamaları reddetmiş ve tüm harcamaların şeffaf olduğunu savunmuştu. Ancak soruşturma kapsamında elde edilen bulgular, iddiaların ciddiyetini koruduğunu gösteriyor.
Gözaltı kararları ve operasyonun detayları
20 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda, aralarında dernek yöneticilerinin de bulunduğu 53 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı. Şüphelilerin ifadelerinin alınması için emniyete götürüldüğü öğrenildi. Operasyonun, soruşturmanın seyrini değiştirebilecek yeni deliller ortaya çıkardığı belirtiliyor.
Deprem bölgesindeki yardım faaliyetleriyle ilgili olarak yürütülen soruşturmada, derneğin depremzedelere yönelik yardımlarının büyük ölçüde aksadığı ve kaynakların etkin kullanılmadığı iddiaları yer alıyor. Soruşturma makamları, bağışçıların mağdur edilmemesi için sürecin titizlikle yürütüldüğünü vurguluyor.
Arka plan: Ahbap Derneği ve deprem süreci
Ahbap Derneği, 2020 yılında Haluk Levent tarafından kurulmuş ve özellikle 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında geniş çaplı bağış toplama kampanyaları düzenlemişti. Depremzedelere yardım iddiasıyla toplanan bağışlar, kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Ancak zaman içinde derneğin harcamalarına ilişkin soru işaretleri ortaya çıkmış ve savcılık harekete geçmişti.
Soruşturmanın ilk dalgalarında bazı dernek yöneticileri gözaltına alınmış, tutuklananlar da olmuştu. Bu son operasyonla birlikte soruşturmanın daha geniş bir ağa yayıldığı görülüyor. Kamuoyu, deprem bağışlarının doğru kullanılıp kullanılmadığını yakından takip ediyor.
Bağışçılar ve kamuoyu ne düşünüyor?
Depremzedeler için bağış yapan vatandaşlar, yardımların yerine ulaşmadığı iddiaları karşısında hayal kırıklığı yaşıyor. Sosyal medyada yapılan yorumlarda, bağışların şeffaf bir şekilde denetlenmesi gerektiği vurgulanıyor. Uzmanlar, sivil toplum kuruluşlarının denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Öte yandan, dernek yönetimi henüz konuya ilişkin kapsamlı bir açıklama yapmadı. Soruşturmanın ilerleyen safhalarında yeni gözaltıların ve tutuklamaların olabileceği konuşuluyor. Adalet Bakanlığı kaynakları, sürecin titizlikle yürütüldüğünü ve kamuoyunun doğru bilgilendirileceğini ifade ediyor.
Uzman görüşü: Denetim ve şeffaflık şart
Sivil toplum uzmanları, bağış toplayan derneklerin düzenli olarak bağımsız denetimden geçmesi gerektiğini söylüyor. Bu tür olayların, hayırsever vatandaşların güvenini sarsabileceği ve gelecekteki yardım kampanyalarını olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Ahbap soruşturması, Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının denetimi konusundaki eksiklikleri bir kez daha gündeme getirdi.
Sonuç olarak, Ahbap Derneği'ne yönelik soruşturma derinleşerek devam ediyor. 5. dalga operasyon, soruşturmanın henüz sona ermediğini ve yeni gelişmelerin olabileceğini gösteriyor. Depremzedelerin rızkına göz dikildiği iddiaları, yargı süreci sonunda netlik kazanacak. Kamuoyu, adaletin tecelli etmesini ve sorumluların hesap vermesini bekliyor.