Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 9 Nisan 2025 tarihinde Ege Denizi'nde Gökçeada açıklarında 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı. Depremin, saat 14.23'te, Gökçeada'ya yaklaşık 49.93 kilometre mesafede, 6.98 kilometre derinlikte kaydedildiği bildirildi. Sarsıntının çevre ilçelerde de hissedildiği, ancak ilk belirlemelere göre herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadığı ifade edildi.
Depremin detayları
AFAD'ın resmî internet sitesinde yayımlanan verilere göre, depremin merkez üssü Ege Denizi'nin kuzey kesimi olarak belirlendi. 3.7 büyüklüğündeki deprem, genellikle küçük ölçekli sarsıntılar arasında değerlendirilse de, bölge halkı tarafından hissedildi. Yetkililer, depremin ardından herhangi bir olumsuz durum yaşanmaması için saha taramalarına başladıklarını duyurdu. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 3.9 olarak kaydetti.
Bölgenin depremselliği
Ege Denizi ve çevresi, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın batı uzanımı ve Ege Graben Sistemi nedeniyle sık sık küçük ve orta büyüklükte depremlerle sarsılıyor. Gökçeada ve Çanakkale kıyıları, bu aktif fay hatlarının etkisi altında bulunuyor. Uzmanlar, 3.7 büyüklüğündeki bir depremin genellikle hasara yol açmadığını, ancak bölge halkının deprem bilinci konusunda hazırlıklı olması gerektiğini vurguluyor. AFAD, deprem sonrası vatandaşları resmî kaynaklardan bilgi almaya çağırdı.
Depremin ardından sosyal medyada bazı kullanıcılar sarsıntıyı hissettiklerini belirtirken, yetkililer paniğe gerek olmadığını açıkladı. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu hatırlatılarak, her an depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiği vurgulandı.