Adalet Bakanı Akın Gürlek, kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanı Özgür Özel'e karşı açtığı manevi tazminat davasını kazandı. Mahkeme, Özel'in Bakan Gürlek'e 150 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi. Karar, Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde alındı. Davaya konu olan olay, Özel'in geçtiğimiz aylarda katıldığı bir televizyon programında Bakan Gürlek hakkında kullandığı ifadelerdi. Özel'in sözlerinin kişilik haklarını ihlal ettiğini belirten Gürlek'in avukatları, müvekkillerinin itibarının zedelendiğini savundu.
Dava Süreci ve Gerekçeli Karar
Mahkeme, iddiaları değerlendirerek Özgür Özel'in sözlerinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Kararda, bir siyasetçinin eleştiri sınırlarını aşarak kişilik haklarına saldırı niteliğinde ifadeler kullanmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Ayrıca, Bakan Gürlek'in kamu görevlisi olmasının, kişilik haklarının korunmasına engel teşkil etmediği belirtildi. Tazminat miktarı, ihlalin ağırlığı ve tarafların sosyal statüleri dikkate alınarak belirlendi.
Siyasi Kulislerde Yankı
Karar, siyasi kulislerde geniş yankı uyandırdı. CHP cephesinden henüz resmi bir açıklama gelmezken, bazı parti sözcüleri kararın siyasi olduğunu öne sürdü. Adalet Bakanlığı ise kararın hukuki bir sürecin sonucu olduğunu ve bağımsız mahkemelerce verildiğini vurguladı. Bu dava, son dönemde siyasetçiler arasındaki söylemlerin hukuki boyut kazanması açısından örnek teşkil ediyor.
Özgür Özel'in karara karşı istinaf yoluna başvurması bekleniyor. Hukukçular, benzer davaların artabileceğini belirtirken, siyasi polemiklerin kişisel hak ihlallerine dönüşmemesi için daha dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor.