ABD ve İran arasında sağlanan ateşkes, son dakika gelişmesiyle yeniden bozuldu. ABD Başkanı Donald Trump'ın Tahran yönetimine yönelik suikast mesajı, gerilimi tırmandırdı. ABD ordusu, 2 gün süren yoğun bombalama operasyonunda İran'ın en kritik şehirlerini hedef aldı. Ateşkesin bozulmasının ardından binlerce füzenin atışa hazır olduğu bildiriliyor.
Trump'tan Tahran'a sert uyarı
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın İran liderliğine doğrudan mesaj gönderdiği belirtildi. Mesajda, 'İran'ın nükleer faaliyetleri ve bölgesel müdahaleleri kabul edilemez' ifadeleri yer aldı. ABD Başkanı, Tahran'a yönelik suikast tehdidinde bulunarak, 'Eğer saldırılar durmazsa, İran'ın varlığı sona erecek' dedi. Pentagon ise Basra Körfezi'ndeki USS Truman uçak gemisi grubunun ve diğer savaş gemilerinin teyakkuz halinde olduğunu duyurdu.
İran tarafından henüz resmi bir açıklama gelmezken, ülkenin devlet medyası ABD'yi 'küstahça tehditler' ile suçladı. Tahran'daki kaynaklar, İran Devrim Muhafızları'nın füze birliklerini en üst düzey alarma geçirdiğini bildirdi.
İlk saldırı dalgası ve hedefler
ABD ordusu, 12 saat arayla iki büyük saldırı dalgası düzenledi. İlk dalgada İran'ın başkenti Tahran, ikinci dalgada ise İsfahan ve Şiraz kentleri hedef alındı. Saldırılarda insansız hava araçları ve seyir füzeleri kullanıldı. İran hava savunma sistemleri, füzelerin bir kısmını düşürmeyi başardı ancak bazı hedefler vuruldu. Özellikle İsfahan'daki nükleer tesislere yakın bölgelerde büyük patlamalar duyuldu. Can kaybına ilişkin henüz net bilgi bulunmamakla birlikte, İran Kızılayı bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk etti.
Bölgesel dengeler ve uluslararası tepkiler
ABD-İran savaşının yeniden alevlenmesi, tüm dünyada yankı buldu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, acil toplantıya çağrıldı. Rusya, saldırıları 'provokasyon' olarak nitelendirirken, Çin itidal çağrısı yaptı. Avrupa Birliği, taraflara diyalog çağrısında bulundu. Suudi Arabistan gibi Körfez ülkeleri ise endişelerini dile getirerek bölgesel savaşın yayılmasından korktuklarını belirtti.
ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, İran'dan gelecek olası misillemelere karşı İsrail ve Suudi Arabistan'daki askeri üslerin de hazırlıklı olduğunu açıkladı. Öte yandan, Trump yönetiminin İran'a yönelik 'maksimum baskı' politikasını sürdüreceği sinyali verildi.
Uzmanlar, bu gerilimin küresel enerji piyasalarını da etkileyeceğini, petrol fiyatlarının hızla yükselebileceğini tahmin ediyor. İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidi, dünya enerji arzında kesinti endişesini artırıyor.