2026 FIFA Dünya Kupası D Grubu ilk maçında Avustralya ile karşılaşan A Milli Futbol Takımı, sahadan 2-0'lık mağlubiyetle ayrıldı. 24 yıl aradan sonra yeniden Dünya Kupası sahnesine çıkan ay-yıldızlılar, turnuva yolculuğuna puansız başlarken; gözler grubun ikinci maçında İtalya karşısında alınacak sonuca çevrildi.
Maçın Özeti
Avustralya, karşılaşmaya hızlı başladı ve 15. dakikada Matthew Leckie'nin golüyle öne geçti. İlk yarının sonlarına doğru Millî Takım, oyunda dengeyi sağlasa da soyunma odasına 1-0 geride gitti. İkinci yarıda teknik direktör Vincenzo Montella, önde basan bir oyun planıyla rakip kaleye yüklenirken; 68. dakikada Avustralya'nın kontra atağında Jackson Irvine durumu 2-0 yaptı. Kalan sürede Millî Takımın çabaları sonuç vermedi ve sahadan mağlubiyetle ayrıldı.
Maçın Ardından
Karşılaşma sonrası açıklamalarda bulunan Montella, takımının mücadelesinden memnun olduğunu ancak son vuruşlarda etkisiz kaldıklarını belirtti. Ayrıca, "İkinci maçımız İtalya'ya karşı. Her maç yeni bir fırsat, takımımın bu yenilgiden ders çıkaracağına inanıyorum" ifadelerini kullandı. Kaleci Mert Günok, performansıyla dikkat çekerken; hücum hattında Kerem Aktürkoğlu ve Barış Alper Yılmaz'ın etkisiz kalması eleştirildi.
Tarihi Dönüş
A Milli Takım, 2002 yılında turnuvada üçüncü olduktan sonra 2026'ya kadar Dünya Kupası'na katılma başarısı gösterememişti. Bu dönüş, futbolseverlerde büyük heyecan yaratmıştı. Gruptaki diğer maçta İtalya, Tunus'u 2-1 mağlup ederek liderliğe oturdu. Millî Takım'ın ikinci maçı 20 Haziran'da, üçüncü maçı ise 24 Haziran'da olacak.
Uzmanlar, erken alınan bu mağlubiyetin grubun zorlu geçeceğini gösterse de, takımın toparlanma kabiliyetine vurgu yapıyor. Özellikle İtalya karşısında alınacak bir puan veya galibiyet, gruptan çıkma şansını artıracak. Türkiye, Dünya Kupası tecrübesindeki geri dönüşlerle biliniyor; bu yüzden taraftarlar ümitli.