A Milli Futbol Takımımız, Dünya Kupası eleme grubundaki kritik maçta Paraguay'a 1-0 mağlup olarak turnuvaya veda etti. Son 32 turuna yükselme şansını kaybeden milliler, taraftarlarını üzdü. Karşılaşma, 15 Ekim 2023 tarihinde Asuncion'daki Estadio Defensores del Chaco'da oynandı.
Maçın Özeti
Mücadele, ilk dakikadan itibaren Paraguay'ın üstün oyunuyla başladı. 23. dakikada Miguel Almirón'un attığı golle ev sahibi ekip 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla sona erdi. İkinci yarıda Türkiye beraberlik için baskı yapsa da Paraguay savunması direndi. Maç boyunca Türkiye'nin en etkili pozisyonu 68. dakikada Hakan Çalhanoğlu'nun serbest vuruşuydu, ancak Paraguay kalecisi Antony Silva topu kornere çeldi. Kalan dakikalarda başka gol olmayınca Paraguay sahadan galip ayrıldı.
Eleme Süreci
Bu sonuçla birlikte A Milli Futbol Takımı, Güney Amerika elemelerinde oynadığı 10 maçta 3 galibiyet, 2 beraberlik ve 5 mağlubiyet alarak toplam 11 puanda kaldı. Grupta 7. sırada yer alan milliler, ilk 4 sıradaki takımların doğrudan katıldığı Dünya Kupası'na katılma şansını yitirdi. Paraguay ise 16 puanla 4. sıraya yükselerek play-off oynamaya hak kazandı.
Milli Takımın Performansı
Elemelerde genç bir kadroyla mücadele eden Türkiye, özellikle deplasmanda zorlandı. İç sahada oynadığı 5 maçta 3 galibiyet alan ekip, dış sahada sadece 1 kez kazanabildi. Teknik direktör Vincenzo Montella, maç sonrası yaptığı açıklamada, "Oyuncularımın savaştığını gördüm ancak yeterli olmadı. Gelecek için umutluyum, genç bir takımız" dedi. Takım kaptanı Hakan Çalhanoğlu ise "Hayal kırıklığı yaşıyoruz. Taraftarlarımızdan özür dileriz" ifadelerini kullandı.
Türkiye, Dünya Kupası tarihinde ilk ve tek kez 2002 yılında katılmış ve üçüncü olmayı başarmıştı. O günden bu yana geçen 21 yılda bir kez daha finallere katılamayan milliler, bu başarısızlığı tekrarladı. Futbol kamuoyu, altyapıya daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguluyor.
Bu veda, sadece bir turnuva kaybı değil, aynı zamanda Türk futbolunun yapısal sorunlarını da gözler önüne seriyor. Genç yeteneklerin yeterince değerlendirilememesi ve teknik direktör değişikliklerinin getirdiği istikrarsızlık, milli takımın dünya sahnesinde rekabetçi olmasını engelliyor. Önümüzdeki dönemde, federasyon ve kulüplerin ortak akılla hareket ederek uzun vadeli bir plan oluşturması şart.