İstanbul Bahçelievler'de 8 yaşındaki Oğuzhan Moğol'un 6'ncı kattaki evin penceresinden düşerek hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, olayın şüphelisi dayı Mustafa Uğur S. (24) hakkında 'çocuğu kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. İddianamede, sanığın Oğuzhan Moğol'u camdan atarak öldürdüğü yönünde yeterli şüphe oluştuğu belirtildi.
Olayın Gelişimi ve Soruşturma Süreci
Olay, Bahçelievler'de bir apartmanın 6'ncı katında meydana geldi. İddiaya göre, Oğuzhan Moğol, annesinin evinde bulunduğu sırada dayısı Mustafa Uğur S. ile birlikteydi. Bir süre sonra çocuğun pencereden düştüğü ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Oğuzhan, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olayın ardından gözaltına alınan dayı Mustafa Uğur S., çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamında olay yeri inceleme ekiplerinin yaptığı çalışmalar, tanık ifadeleri ve güvenlik kamerası görüntüleri delil olarak toplandı. Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, sanığın suçunu itiraf etmediği ancak mevcut delillerin suçlamayı desteklediği vurgulandı. İddianamede ayrıca, olay sırasında evde bulunan diğer kişilerin ifadelerine de yer verildi. Soruşturma dosyasında, çocuğun vücudunda düşme dışında herhangi bir darbe izine rastlanmadığı, ancak pencerenin açık olduğu ve çocuğun düşmesine neden olabilecek bir itme kuvvetinin varlığının değerlendirildiği belirtildi. Bilirkişi raporunda, pencerenin yüksekliği ve çocuğun yaşı göz önüne alındığında, kendi kendine düşmesinin zor olduğu, bu nedenle dışarıdan bir müdahalenin olabileceği yönünde görüş bildirildi. Bu rapor, iddianamenin temelini oluşturdu.
Sanığın Savunması ve Ailenin Tutumu
Tutuklu sanık Mustafa Uğur S., emniyetteki ifadesinde suçlamayı reddetti. Sanık, olay anında çocuğun kendi kendine pencereye tırmandığını ve dengesini kaybederek düştüğünü öne sürdü. Ancak savcılık, sanığın ifadesindeki çelişkiler ve olay yeri bulguları nedeniyle bu savunmaya itibar etmedi. Aile yakınları ise olayın bir kaza olmadığını, çocuğun öldürüldüğünü iddia ederek adaletin sağlanmasını talep etti. Oğuzhan'ın annesi, oğlunun dayısı tarafından öldürüldüğünü belirterek, sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. Ailenin avukatı, yaptığı açıklamada, dosyada sanığın suçunu gösteren yeterli delil bulunduğunu ve müvekkillerinin acısının dindirilmesi için adaletin tecelli etmesi gerektiğini söyledi.
Hukuki Değerlendirme ve Toplumsal Yansımalar
İddianamenin kabul edilmesiyle birlikte sanık Mustafa Uğur S. hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dava, önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak. Hukukçular, bu tür davalarda delillerin ve bilirkişi raporlarının belirleyici olduğunu, sanığın savunmasının da dikkate alınacağını belirtiyor. Çocuk hakları savunucuları ise olayın toplumda büyük infial yarattığını, çocukların korunması için daha etkin önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, aile içi şiddet ve çocuk istismarı vakalarının önlenmesi için toplumsal farkındalığın artırılması ve yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi çağrısında bulunuyor. Bu dava, çocuk cinayetlerinin cezasız kalmaması açısından emsal teşkil edebilir. Toplumun her kesimi, Oğuzhan'ın ölümünün aydınlatılmasını ve sorumluların hesap vermesini bekliyor.