Bursa'da yaşayan 70 yaşındaki bir çift, telefonla arayıp kendilerini polis olarak tanıtan dolandırıcılar tarafından yaklaşık 3 ay süren bir tuzakla toplam 100 milyon lira dolandırıldı. Dolandırıcılar, çifte 'adınız terör soruşturmasına karıştı, tüm varlıklarınızı emanete almalıyız' diyerek paralarını ve altınlarını teslim ettirdi. Bursa Emniyeti'nin 8 ilde eş zamanlı düzenlediği operasyonda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. Olay, yaşlıları hedef alan dolandırıcılık yöntemlerine bir kez daha dikkat çekti.
3 ay süren psikolojik baskı
Dolandırıcılar, ilk olarak bir telefonla çifte ulaştı. Kendilerini bir polis memuru olarak tanıtarak, çiftin isminin bir terör örgütü soruşturmasına karıştığını söylediler. Şaşkına dönen çifte, 'hesaplarınızdaki paralar ve evinizdeki değerli eşyalar devlet tarafından koruma altına alınacak' denildi. Psikolojik baskı altına alınan yaşlı çift, dolandırıcıların yönlendirmesiyle yaklaşık 3 ay boyunca düzenli olarak para ve altın teslimi yaptı. Dolandırıcılar, sürecin uzun sürmesi için 'soruşturma devam ediyor, ek delil gerekiyor' gibi bahanelerle çifti oyaladı.
Çiftin banka hesaplarından yapılan çekimler ve kuyumculardan alınan altınlar, dolandırıcılar tarafından organize bir şekilde toplandı. Şüpheliler, parayı almak için genellikle farklı şehirlerden kuryeler kullandı. Toplamda 100 milyon lira olduğu tahmin edilen varlık, yaşlı çiftin birikmiş tüm parası ve emeklilik maaşlarından oluşuyordu.
8 ilde eşzamanlı operasyon
Çiftin durumundan şüphelenen bir banka çalışanının durumu emniyete bildirmesiyle soruşturma başlatıldı. Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları incelemelerde dolandırıcılık şebekesine ulaştı. 8 ilde (Bursa, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Mersin ve Konya) eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonlarda çok sayıda şüpheli gözaltına alınırken, şebekenin elindeki bazı dijital materyallere ve paralara el konuldu.
Emniyet yetkilileri, operasyonun detaylarıyla ilgili açıklama yapmamakla birlikte, şebekenin Türkiye genelinde birçok yaşlıyı benzer yöntemlerle dolandırdığını tahmin ettiklerini belirtti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınanların emniyetteki işlemleri sürüyor.
Benzer dolandırıcılık yöntemleri ve alınması gereken önlemler
Polis veya savcı kılığında yapılan telefon dolandırıcılığı, son yıllarda Türkiye'de sıkça karşılaşılan bir yöntem. Yetkililer, vatandaşları bu tür çağrılara karşı uyarıyor. Gerçek kolluk kuvvetleri hiçbir zaman telefonla para veya altın talep etmez. Şüpheli bir durumda vatandaşların doğrudan 112'yi aramaları veya en yakın emniyet birimine gitmeleri öneriliyor.
Özellikle yaşlılar, bu tür dolandırıcılara karşı daha savunmasız olabiliyor. Ailelerin yaşlı yakınlarını düzenli olarak bu konuda bilgilendirmesi, banka çalışanlarının da yüksek meblağlı çekimlerde dikkatli olması büyük önem taşıyor.
Bağımsız değerlendirme
Bu olay, sadece bireysel bir dolandırıcılık vakası değil, aynı zamanda toplumdaki güven zafiyetinin ve yaşlılara yönelik organize suçların vahametini gösteriyor. 100 milyon lira gibi astronomik bir meblağın bir çiftten bu kadar kolay alınabilmesi, hem kolluk kuvvetlerinin farkındalık çalışmalarının hem de bankacılık sisteminin önleyici mekanizmalarının sorgulanmasına yol açıyor. Suç örgütleri, kurbanlarını hedef alırken psikolojik taktikleri ve teknolojiyi ustaca kullanıyor. Devletin, bu tür suçlarla mücadelede hem önleyici tedbirleri artırması hem de mağdurların zararlarını tazmin edecek mekanizmaları hayata geçirmesi gerekiyor. Vatandaşların da 'hiçbir resmi kurum telefondan para istemez' prensibini içselleştirmesi kritik önemde.