Yaz tatilinin sona ermesine sayılı günler kala, milyonlarca öğrenci ve veli 2026-2027 eğitim öğretim yılının başlangıç tarihini sorguluyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan resmi takvime göre, okulların 14 Eylül 2026 Pazartesi günü açılması planlanıyor. Uyum haftası ise okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri için 7-11 Eylül 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Milyonlarca aile, tatil planlarını bu tarihlere göre şekillendirirken, eğitim camiası da yeni döneme hazırlanıyor.
Uyum Haftası Ne Zaman Başlıyor?
MEB'in yayımladığı 2026-2027 eğitim öğretim yılı çalışma takvimine göre, okul öncesi eğitim ve ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için uyum haftası 7 Eylül 2026 Pazartesi günü başlayacak ve 11 Eylül 2026 Cuma günü sona erecek. Bu süreçte minik öğrenciler, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla tanışarak okul ortamına alışmaya çalışacak. Veliler için de düzenlenecek bilgilendirme toplantılarıyla okul-aile iş birliğinin ilk adımı atılmış olacak.
Ortaokul ve liseye yeni başlayan öğrenciler için ise ayrı bir uyum programı uygulanmayacak. Ancak rehberlik servisleri, 14 Eylül'de başlayacak eğitim öğretim yılının ilk haftasında oryantasyon etkinlikleri düzenleyecek.
Dersler Ne Zaman Başlayacak?
Tüm kademelerdeki öğrenciler için ders zili 14 Eylül 2026 Pazartesi günü çalacak. Birinci dönem, 22 Ocak 2027 Cuma günü sona erecek ve yarıyıl tatili 23 Ocak - 1 Şubat 2027 tarihleri arasında yapılacak. İkinci dönem ise 2 Şubat 2027 Pazartesi başlayacak ve 18 Haziran 2027 Cuma günü tamamlanacak. Yaz tatili ise 19 Haziran'da başlayacak.
MEB, ara tatilleri de takvime ekledi: İlk ara tatil 16-20 Kasım 2026, ikinci ara tatil ise 12-16 Nisan 2027 tarihlerinde uygulanacak. Böylece öğrenciler, yoğun ders dönemlerine kısa molalar vererek dinlenme fırsatı bulacak.
Veliler ve Öğrenciler İçin Hazırlık Süreci
Uzmanlar, yeni eğitim öğretim yılına uyum sağlamak için tatilin son günlerinde rutinlerin gözden geçirilmesini öneriyor. Uyku düzeninin okul saatlerine uyarlanması, kırtasiye alışverişinin son güne bırakılmaması ve çocuklarla okul hakkında olumlu sohbetler edilmesi, kaygıyı azaltmada etkili olabilir. Özellikle ilkokula başlayacak çocukların velileri, uyum haftası boyunca okul idaresi ve öğretmenlerle iletişim halinde olmalı.
Öte yandan, salgın sonrası dönemde dijital alışkanlıkların artması, ekran süresinin kontrol altına alınmasını gündeme getiriyor. Eğitim psikologları, ders dönemi başlamadan önce ekran süresinin kademeli olarak azaltılmasını ve kitap okuma gibi alternatif aktivitelere yönelinmesini tavsiye ediyor.
MEB'in Planlaması ve Olası Değişiklikler
Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl olduğu gibi bu yıl da takvimi resmi internet sitesi üzerinden duyurdu. Ancak olağanüstü durumlar (doğal afet, salgın vb.) nedeniyle tarihlerde değişiklik yapılabilir. Velilerin ve öğrencilerin, okulların açılmasına yakın tarihlerde MEB'in resmi açıklamalarını takip etmesi önem taşıyor. Ayrıca, yerel yönetimlerin veya okul idarelerinin duyurduğu ek bilgilendirmeler de dikkate alınmalı.
2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı Takvimi
- Uyum Haftası (Okul Öncesi ve 1. Sınıf): 7-11 Eylül 2026
- Derslerin Başlangıcı: 14 Eylül 2026 Pazartesi
- Birinci Dönem Sonu: 22 Ocak 2027 Cuma
- Yarıyıl Tatili: 23 Ocak - 1 Şubat 2027
- İkinci Dönem Başlangıcı: 2 Şubat 2027 Pazartesi
- İkinci Dönem Sonu: 18 Haziran 2027 Cuma
- Yaz Tatili Başlangıcı: 19 Haziran 2027
- Birinci Ara Tatil: 16-20 Kasım 2026
- İkinci Ara Tatil: 12-16 Nisan 2027
Yeni eğitim öğretim yılı, öğrenci ve veliler için heyecan kadar bazı belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Özellikle ekonomik koşulların eğitim harcamalarını etkilediği bu dönemde, okul alışverişleri aile bütçelerini zorlayabilir. MEB'in ücretsiz ders kitabı dağıtımı ve çeşitli sosyal yardım programları, bu yükü hafifletmeyi amaçlıyor. Yine de kırtasiye, kıyafet ve servis gibi kalemlerde fiyat artışları dikkat çekiyor. Eğitim sendikaları, okulların fiziki koşullarının iyileştirilmesi ve öğretmen istihdamındaki eksikliklerin giderilmesi konusunda çağrıda bulunmaya devam ediyor. Önümüzdeki günlerde MEB'in yapacağı ek açıklamalar, milyonlarca ailenin planlarını netleştirecek.