TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

15 Temmuz'da verilen tarihi emir: 'Ölün ama kuleyi geri alın

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
15 Temmuz'da verilen tarihi emir: 'Ölün ama kuleyi geri alın

15 Temmuz hain darbe girişiminin 10. yılında düzenlenen '10. Yılında 15 Temmuz'u Hatırlamak' forumunda, o karanlık gecenin kritik tanıkları yaşananları anlattı. Dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, darbe gecesi TRT binasının ele geçirilmesi üzerine polis ekiplerine 'Ölün ama kuleyi geri alın' emri verdiğini açıkladı. Forumda, darbe girişiminin seyrini değiştiren anlar birinci ağızdan aktarıldı.

Kulenin Geri Alınması İçin Canlarını Ortaya Koydular

15 Temmuz 2016 gecesi, darbeci askerler TRT binasını ele geçirerek halka darbe bildirisi okutmuştu. O gece İstanbul Emniyet Müdürü olan Mustafa Çalışkan, polis ekiplerine 'Kuleyi mutlaka geri alın, ölün ama kuleyi geri alın' talimatı verdiğini belirtti. Çalışkan, 'O an için en kritik nokta TRT kulesiydi. Darbe bildirisi okunuyor, millet panik halinde. Biz de canımız pahasına kuleyi geri almak zorundaydık. Ekiplerimiz o gece büyük kahramanlık gösterdi' dedi. TRT binasına düzenlenen operasyonda iki polis memuru şehit oldu, ancak kule geri alınarak darbecilerin propaganda yapması engellendi.

10 Yıl Sonra Unutulmayan Hatıralar

Forumda konuşan diğer tanıklar arasında dönemin Ankara Emniyet Müdürü ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de yer aldı. Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde yaşanan çatışmalar, Boğaziçi Köprüsü'nde halkın darbecilere direnişi ve Genelkurmay Başkanlığı'ndaki rehine krizi detaylarıyla anlatıldı. Özellikle Ankara'daki operasyonlarda şehit olan polislerin isimleri saygıyla anıldı. Forum, 15 Temmuz'un sadece bir darbe girişimi değil, aynı zamanda milletin demokrasiye sahip çıkışının simgesi olduğu vurgusuyla sona erdi.

15 Temmuz'un Önemi ve Bugüne Yansımaları

15 Temmuz 2016, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı darbe girişimlerinden biriydi. 251 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. Devlet, o gece milletin direnişi sayesinde ayakta kaldı. 10 yıl sonra düzenlenen bu forum, darbenin izlerini hafızalarda taze tutarken, demokrasi bilincinin önemine vurgu yaptı. O gece alınan 'Ölün ama kuleyi geri alın' emri, bugün hala Türkiye'nin demokrasi mücadelesinin sembollerinden biri olarak hatırlanıyor. Geçmişten alınan derslerle, gelecekte benzer girişimlerin önüne geçilmesi için toplumsal bilincin canlı tutulması gerektiği ifade edildi.

Etiketler:
15 Temmuzdarbe girişimiTRT kulesiMustafa Çalışkan10. yıl forumu

İlgili Haberler

Adana 10. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden yeni bir ilan
Gündem

Adana 10. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden yeni bir ilan

21 dk önce

FETÖ'ye 81 ilde dev operasyon: 704 gözaltı
Gündem

FETÖ'ye 81 ilde dev operasyon: 704 gözaltı

26 dk önce

Şereflikoçhisar Sulh Hukuk Mahkemesi'nden Duyuru
Gündem

Şereflikoçhisar Sulh Hukuk Mahkemesi'nden Duyuru

35 dk önce

Ankara 8. Aile Mahkemesi'nden Flaş Karar
Gündem

Ankara 8. Aile Mahkemesi'nden Flaş Karar

36 dk önce